Witam. Korzystam z dekodera już długo ponad rok i wszystko działało bez zarzutu wszystkie zapisane jednostki mi łapało. Jednak od jakiegoś czasu około 2 tygodni, parę zapisanych jednostek które mi dotychczas łapało to teraz przestało. Rozmawiałem ze znajomym użytkownikiem tego programu to ma taki sam przypadek. Czy ma ktoś jeszcze taki przypadek ? Możliwa przyczyna jest po naszej stronie czy może po stronie dekodera ?
Witam. Program nie może nagle dekodować inaczej (chyba, że użytkownik zmienił wersję). Osobiście proponuję szukać przyczyny w kwestiach sprzętowych np. ruszonym przewodzie, przestawionej antenie, zmienionych ustawieniach radia / karty dźwiękowej.
Jeśli problem dotyczy stricte kilku jednostek, to proponuję zadzwonić i zapytać się, czy antena nadawcza nie została przemieszczona. Inaczej się postępuje, gdy odbiór pogarsza się np. codziennie w godzinach 17-18, w takim wypadku przyczyną może być np. antywirus, który o tych konkretnych godzinach uruchamia skan obciążający komputer.
Ze swojej strony mogę zaproponować ręczną analizę nagrań zgubionych selektów. Instrukcja nagrywania audio.
Też mam podobny problem. Sprawdziłem ustawienia dźwięku w PC i radiu. Nic nie przestawione. Celowałbym w kierunku anteny, propagacji itd. Chociaż “na ucho” odbiór raczej bez zmian gdyż selektywne wywołanie nadawane jest z dużą mocą. Sprawdziłem też dekodowanie przy pomocy odtwarzania nagrań. I tu też pojawia się pewna wątpliwość bo raz dekoduje raz nie lub myli kody obszarów i jednostek. Podczas dekodowania chwilami nie pojawiają się cyfry sekwencji co jest trochę dziwne bo do tej pory nawet sygnały z duzymi zakłóceniami były dekodowanie co mile mnie zaskoczyło… do czasu.
Myślę też czy komputer nie jest zbyt obciążony… tylko że nie są uruchomione żadne programy wykorzystujące RAM i procesor….
Ale to się stało po aktualizacji, czy tak całkowicie samo z siebie? Może winą są funkcje sieciowe takie jak kopie zapasowe ustawień. Możecie je wyłączyć w okienkach albo prościej poprzez zoptymalizowany plik konfiguracyjny z poradnika dotyczącego pracy na Ubuntu.
Przed aktualizacją myślę że było ok. Wersja 2.18 działała bez zarzutu, po przejściu na 2.19 dekoder zaczął mieć humory.
Dla sprawdzenia spróbuję wrócić do poprzedniej wersji.
Cos jest na rzeczy, bo od jakiegoś czasu mam tak, ze z mojej jednostki jak sprawdzam logi po odpalonej syrenie to pokazuje zmieniony obszar ale numer jednostki sie zgadza.
Myślałem ze to przester jest, ze komputer odbierając sygnal w remizie ma za mocny sygnal na radiu, ale nie bo sa dni kiedy syrena zawyje nawet 2 razy w ciagu dnia i logi sa prawidłowe. Na wcześniejszej wersji chyba nie bylo czegoś takiego, teraz trochę mi to najasnilo. Zainstaluje dzis starsza wersję i zobacze jak to dokładnie tam bylo.
ja odpaliłem wersje 2.18 i niestety nadal bez zmian. Dekoder pominął kilka jednostek lub zmienił numery obszarów…. Chociaż o tej porze wiele jednostek nadaje sygnały testowe więc całkiem prawdopodobne że dekoder mogł czytać dwie sekwencje w jednym czasie.
Sygnały selektywne w kolejności od początku do końca nagrania z pw:
- okej
- początek ucięty
- końcówka ucięta
- okej
- liczba tonów się zgadza, ale długość przerwy nie jest zgodna z protokołem
- liczba tonów się zgadza, ale pierwszy ton w drugiej części jest ucięty natomiast powinno złapać
- początek zniekształcony (tony są skrócone)
- 3 ton części pierwszej jest przykrótki, radio w połowie tonu przestało podawać dźwięk, natomiast jest szansa na odbiór pomimo przykrótkiego tonu. Część druga brakuje tonu
- pierwsza część selektu brakuje 2 tonów, druga część brakuje 1 tonu
- okej
- okej
dalej nie sprawdzałem
Głośność dobra. Nie weryfikowałem konkretnych częstotliwości, liczenie samych tonów sugeruje problem z konfiguracją radia.
Sprawdziłem wszystkie ustawienia radia. Nic nie wskazuje na to by radio miało problemy z odbiorem itd. W wolnej chwili sprawdzę jeszcze antenę choć wątpię by to miało jakikolwiek wpływ. Zastanawia mnie fakt iż odległe nadajniki są normalnie wyłapywane . a te w promieniu 20-30 km o mocnym sygnale nie są prawidłowo dekodowane….
u mnie pojawił się dokładnie ten sam problem
W tym wypadku zalecam zmniejszyć głośność na radiu. Kiedyś już spotkałem się z tym problemem. Na zbyt dużej głośności pobliskie sygnały są zniekształcane, a te dalsze przechodzą, bo po zbyt dużym wzmocnieniu ich głośność summa summarum jest dobra. Prawidłowa głośność na nagraniu/karcie audio != prawidłowa głośność na radiu.
Natomiast gubienie tonów wskazuje na dodatkowe problemy sprzętowe. Program nie ma szansy na odczytanie selektu, gdy wprowadzany sygnał jest wybrakowany. Radio powinno być ustawione na jedną częstotliwość (selektywnych) bez jakichkolwiek funkcji skanowania / przełączania kanałów, czy dokładania kanału korespondencyjnego. Dodatkowo brakujące tony mogą wskazywać na złe ustawienie Squelcha, radio po prostu nie przepuszcza części prawidłowego sygnału, bo traktuje ten sygnał jak szum.
Inne osoby doświadczające problemów z odbiorem, proszę o przesłanie nagrań, wtedy będę mógł podpowiedzieć, czy da się dopasować program tak, aby łapał dany sygnał, ewentualnie na co zwrócić uwagę przy radioodbiorniku. Jeśli problem będzie dotyczyć programu, to wydam aktualizację, oczywiście bez dodatkowych kosztów.
Squelch jest na 1 więc powinien przechwytywać każdy sygnał. Skanowanie itd jest wyłączone. Ustawiony jest tylko kanał selektywnego. Zmieniłem ustawienie głośności i szerokość kanału z Narrow na Wide. Będę sprawdzać metodą prób i błędów aż do skutku. ![]()
Ja uważam że problem polega głównie na problemie radio > dekoder ( ewentualnie lokalne zakłócenia w RX ).
Głośność jest uzależniona od poziomu sygnału RF, mocne sygnały będą zdecydowanie głośniejsze jak te słabe, czułość wejścia odbiornika powinien być ustawiony tak aby nie przesterowywal wejścia w komputerze.
Tylko pytanie jak ustawić odpowiednio głośność skoro nie ma żadnego odniesienia, pomiaru. Jedynym punktem zaczepnym jest wskaźnik poziomu sygnału w dekoderze. Nic poza tym…
Codziennie powinny być robione testy ( czyli więcej i dłużej do wyłapania i ustawienia odpowiedniego poziomu ).
P.s. zastanawiam się jaki jest cel potrzebowania informacji jaką jednostka z innego powiatu została alarmowania?
Chodzi o powiat “macierzysty”. Sąsiednie powiaty dekoduje prawidłowo a swój niestety błędnie lub wcale. Każdego dnia są robione testy i raz dekoduje dobrze ,raz nie. Wywołanie alarmowe podobnie.
Tak z ciekawości pytanie do Was. Jak wy macie ustawione radia i PC. Głośność w %. Szerokość kanału Wide/Narrow…
Pytanie techniczne, do jakiego wejścia w komputerze masz podpięte radio ( linia czy mikrofon)?
Na początek proponuję zmniejszyć poziom wyjścia w radiu.
To wejście mikrofonu. Innego niestety nie ma. Jest jeszcze wejście mikrofono-słuchawek. Poziom głośności radia ok. 50%, głośność mikrofonu w PC65 procent. Po zwiększeniu tej drugiej z 50% i zmianie szerokości kanału na WIDE, jak na razie poprawiła dekodowanie. ![]()
Zdecydowanie z takim poziomem z radia wejście karty w komputerze jest przesterowane.
Ustaw głośność w radio na jakieś 10-20% i poczekaj na testy .