Wprowadzenie
Dzisiaj przedstawię swój sposób na uruchomienie programu Dekoder STQC v2.17 w systemie Ubuntu 24.04 LTS. Wykorzystam do tego celu pakiet Wine.
Pomimo iż udało mi się zdekodować kilka selektów z pliku WAV z komórki, to ten sposób nie jest polecany dla świeżych użytkowników. Nie miałem okazji sprawdzić stabilności tego podejścia w dłuższym czasie oraz napotkałem kilka drobnych problemów. Dodatkowo konfiguracja karty dźwiękowej wygląda inaczej niż w przypadku systemów od Microsoftu. Wymagane jest zaznajomienie z pracą w Terminalu, aby ukończyć ten poradnik.
Dekoder STQC jest przeznaczony dla systemu Microsoft Windows 10 i 11. Można go zmusić do pracy na Windowsie 7, teraz także na Ubuntu ![]()
Krok 1 - pobranie plików
W systemie Ubuntu domyślnie mamy do dyspozycji przeglądarkę Firefox.
Pobierz dekoder z oficjalnej strony:
Pobierz mój plik konfiguracyjny zoptymalizowany dla Ubuntu:
konfiguracja.json (777 bajtów)
Krok 2 - instalacja dekodera
Utwórz folder dla dekodera w swoim katalogu domowym:
mkdir dekoder
Wypakuj dekoder do utworzonego folderu:
cd dekoder/
mv ~/Pobrane/Dekoder\ STQC\ v2.17.zip .
unzip Dekoder\ STQC\ v2.17.zip
rm Dekoder\ STQC\ v2.17.zip
Wgraj plik konfiguracyjny:
mv ~/Pobrane/konfiguracja.json .
Powyższe kroki możesz wykonać również przez okienka. Finalny rezultat powinien być taki:
Krok 3 - instalacja zależności
Zainstaluj pakiet Wine:
sudo apt update
sudo apt install wine winetricks
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get install wine32:i386
Zainstaluj .NET Framework 4.8 dla Wine:
winetricks -q dotnet48 corefonts
Jeśli pojawi się błąd “wine: could not load kernel32.dll, status c0000135” to należy usunąć konfigurację Wine naszego użytkownika:
rm -R ~/.wine # jeśli używasz Wine do innych celów niż Dekoder, to zastanów się przed wykonaniem tego polecenia ⚠️
oraz wrócić do instalacji .NET Framework 4.8.
Krok 4 - uruchomienie programu
Wykonaj następujące polecenie z poziomu folderu z dekoderem:
wine STQCDecoder2.exe
Zaloguj się na swoje konto:
Podsumowanie
Jak widać, można uruchomić dekoder na Linuxie. W razie problemów postaram się udzielić odpowiedzi na pytania, natomiast nie daję żadnej gwarancji co do takiego ustawienia ![]()
Istnieje jeszcze opcja uruchomienia maszyny wirtualnej z Windowsem przez KVM na Linuxie z przekazaniem karty dźwiękowej do gościa (PCI passthrough), lecz jest to bardziej złożony temat. Mogę kiedyś opisać
![]()
Działa:
- Dekodowanie selektów z komórki
- SelektAlarm
Nie działa:
- Powiadomienie o rozłączeniu dekodera i usługi w chmurze
- Automatyczne uruchamianie dekodera przez autostart
- Możesz ręcznie zautomatyzować start dekodera piszac skrypt
- Skrót do panelu sterowania dźwiękiem
- Wtyczka WhatsApp Web