To ma sens
To też
Czy jest gdzieś dostępna dokumentacja do tego?
To ma sens
To też
Czy jest gdzieś dostępna dokumentacja do tego?
Juz kiedyś o tym pisałem; może warto byłoby się zastanowić nad połączeniem numeru województwa z numerem powiatu. Bo sam numer województwa nic nie oznacza i nie ma odzwierciedlenia geograficznego czy administracyjnego. Oczywiście pozostawić oba, ale zapisywać je łącznie lub ewentualnie ze spacją. Zyskujemy prawidłowy kod używany przez PSP, zwiększa się czytelność kodu i odpada nam jedna tabela.
Zamiast woj: 54, pow: 17 jednostka 617
mamy pow: 5417 jednostka 617
Nie wiem czy na stronie digitex to nie jest opisane jakie ma funkcję, ale jakie kody są do czego to nie powiem bo jeszcze tego nie wiem. Co do propozycji usprawnień, myślę, że fajnie było by gdyby po utracie połączenia internetowego program się nie wyłączył a np przestał dekodować i po odzyskaniu połączenia wznowił pracę… Cały czas borykam się z kilkusekundowymi przerwami od dostawcy, a że nie monitoruje pracy programu, dowiaduje się o jego wyłączeniu dopiero po kilku niewysłanych powiadomieniach.
Nie mieli problemu zeby wygenerować selekt na jednostkę? W moim powiatowym JRG powiedzieli że nie ma mowy o czymś takim. Jest firma digitex która ma monopol na to i żaden inny program nie może brać udziału w OSP
Ja już kopałem się z materia.
Nawet wyprodukowalismy urządzenie oparte o SWA3 z digitexu. A cenowo jest korzystniej jak monopolista
To czy masz urządzenie digitexu czy nie to PSP nie powinno obchodzić, ma działać z systemem będącym do tego służącym, w tym wypadku DSP15 - czyli działające w systemie i poprawnie reagujące i odpowiadające
Proponuję aby przy akcji adtwarzania dźwięku była możliwość pominięcia powtórzonych sekwencji. Czasem jak nie załapie to puszczają u nas po 5x i 5x odtwarzamy jest dźwięk.
Dobrze Bartku myślisz… z opcją szkodliwego zastosowania.
Gdyby istniał jakiś sposób weryfikacji kto jest strażakiem a kto nie, to uprościłoby to wiele rzeczy.
Teoretycznie strażak powinien miec legitymację, ale to np nas w powiecie nie jest stosowane od 20 lat…
Może podsyłanie ci zaświadczenia o ukończeniu podstawowego?
@Adam @barte775 Miałbym duże kłopoty, gdyby tego typu dane wyciekły. Dodatkowo oszust mógłby podrobić tego typu dokumenty.
Teraz przyszło mi do głowy, że kody można by generować po stronie serwera z jednoczesną rejestracją konta i daty wygenerowania. Jeśli ktoś by uruchomił moim programem syrenę bez pozwolenia, to po numerze transakcji zakupu licencji można by dojść do żartownisia.
Proponuje dodanie w Schematach reagowania dodatkowej akcji- “delay”, która powodowałaby opóźnienie wykonywania akcji po niej ustawionych.
Czas opóźnienia mógłby być wpisywany ręcznie na określoną wartość w sekundach lub wybierany losowo przy każdym wykonywaniu się reguły z określonego wcześniej przedziału czasowego: od - do [s].
Napisanie takiej akcji to 10 minut pracy, ale można rozwinąć twój pomysł o kilka ciekawych funkcji. Załóżmy, że przerobiłbym model danych i można by umieszczać akcję w akcji albo odwołanie do akcji. Technicznie jest to możliwe do zrealizowania, ale nie wiem aktualnie jak ze zgodnością co do istniejących plików konfiguracyjnych.
Taka przeróbka pozwalała by na dodanie następujących akcji:
$powiat
równa się 10
albo poznański
itp oraz zwrócić TAK lub NIENie jestem dobrym grafikiem ale chodzi mi o taki bloczek akcji z dwoma polami wewnątrz:
Wtedy użytkownicy mogliby utworzyć jeden schemat reagowania działający na wszystko, a logikę filtrowania ustawić sobie samemu dokładnie do swoich potrzeb. Można by umieszczać warunek w warunku obok innego warunku itp.
Natomiast jest to skomplikowane do wdrożenia i raczej tylko dla zaawansowanych użytkowników, więc nie wiem czy jest sens wkładać w to czas.
W Akcjach do wykonania po spełnieniu reguły >> Selekt Alarm- przydałoby się wyświetlanie oprócz Numeru kanału również jego nazwę.
Dodanie możliwości
$wojewodztwo
$rodzaj