sortowanie zapisanych województw i powiatów po numerach
możliwość eksportowania do pliku tekstowego (posortowanych według numerów) województw łącznie z powiatami oraz województw z powiatami i jednostkami (czyli wszystkiego zapisanego)
I takie pytanie- co trzeba zrobić, żeby któreś z propozycji usprawnień zostały wdrożone w dekoder? Mamy głosować za pomocą lajków? Czy w jakiś inny sposób popierać pomysły?
Gdy znajduję chwilę na rozwój tego programu, to priorytet zadań do wykonania wygląda następująco:
Funkcje niezbędne do projektów, za które ktoś osobno zapłacił,
Funkcje, które widzę, że pojawiają się wielokrotnie,
Pozostałe funkcje, możliwie chronologicznie.
Też zanim coś dodam to muszę widzieć sens danego pomysłu. Napisanie w tym wątku posta “Zmień tło programu na ciemny fiolet” nie jest równoznaczne z wdrożeniem tego w aktualizacji. Napisanie “Zmień tło programu bo …” już znaczy dużo więcej i jest wstępem do dalszej dyskusji.
Osoba, która ma hasło do kanału może pobrać z systemu klucz do odbierania powiadomień, zmiana hasła nie cofnie takiego dostępu. W praktyce system musiałby pod spodem tworzyć nowy kanał powiadomień i jakoś oznaczać u wszystkich ten stary jako wygasły (np. powiadomieniem). Aplikacja mogłaby za każdym uruchomieniem odświeżać informacje o kanałach - również w celu wyświetlenia nowej nazwy. Da się zrobić ale wymaga kombinacji i sporej aktualizacji, która może położyć cały system na nawet kilkanaście minut (w przypadku błędu i wycofywania zmian).
W programie jest funkcja autostartu z systemem. Może warto by było dołączyć do tego funkcje, żeby wraz z autostartem programu startowało również dekodowanie? Czy to po jakiejś aktualizacji systemu czy po prostu restarcie trzeba samemu klikać w “dekoduj”, myślę że ułatwiło by to użytkowanie programu. Pozdrawiam
Proszę włączyć dekodowanie i zamknąć program przyciskiem X, pojawi się okienko i po potwierdzeniu program powinien zapamiętać stan włączenia dekodowania i automatycznie załączyć je, jeśli było aktywne podczas wyłączania programu. To już jest dostępne.
Dla mnie usprawnieniem byłoby, aby program nie wyłączał się przy zerwaniu połączenia z internetem, cały system mam postawiony na terminalu i internecie mobilnym w innej lokalizacji niż dom. Nie wiem dlaczego operator komórkowy traci połączenie z internetem w nieregularnych odstępach czasu, co powoduje wyłączenie dekodera i muszę fizycznie go uruchamiać ponownie. Dołożyłem UPS do całości, ale to nie pomaga…
odkryłem taki problem ze gdy np mam juz dwa kody z danego wojewodztwa nie moge je nazwac tak samo np Lodzkie i Lodzkie bo wtedy nie zachowuje mi nazwy jednego z nich
Takie rozwiązanie już istnieje, posiadam dwie wersje, obie działają idealnie, minusem jest to, że wymaga aktywnej karty sim do powiadomień SMS, oraz można zapisać max 24 jednostki… Co do prędkości działania wyprzedza oryginalne DSP i Dekoder STQC o jakies 0,5s. Wiem, że różnice wynikają z wielu kwestii…
Tak dokładnie… Wiem, że to konkurencyjne rozwiązanie, ale jest mniej wymagające i jako urządzenie dodatkowe działa super, nawet bez karty sim jako uruchamianie dodatkowej mniejszej syreny ( np. takiej od alarmu samochodowego)
Rozmawiałem z Panem Andrzejem i miałem u niego zamówić spersonalizowany dekoder, ale na szczęście znalazłem wtedy dekoder Bartka, który może wymaga komputera, ale daje ogrom możliwości.
Tu nie ma czego porównywać, rozwiązanie Andrzeja opiera się o Arduino i ma kilka możliwości, za to omawiany tu program to “kombajn” i do użytku jako alternatywa DSP dla jednej jednostki jest przerostem formy nad treścią…
Można pokombinować z akcją odtwarzającą dźwięk i podać ścieżkę do wcześniej wygenerowanego komunikatu potwierdzającego. Natomiast nie znam protokołu, który jest wykorzystywany do odpowiedzi i trudno mi stwierdzić, czy takie rozwiązanie ma szansę zdać egzamin.
Inna opcja (jeśli potwierdzenia różnią się bądź zależą od informacji kontekstowych) to napisanie dedykowanej wtyczki z akcją “Potwierdź odbiór selektu” i użycie kodu generującego sekwencje STQC.
Oczywiście konieczne jest wyprowadzenie dźwięku z komputera do radia i nadawanie tylko wtedy gdy idzie sygnał z programu. Na pewno da się to zrealizować. Nie wiem tylko, czy to dobry pomysł z uwagi na możliwość szkodliwego zastosowania tego rozwiązania.
Wiadomość zwrotna ma kilka informacji, jest kilka kodów, potwierdzenie/zaprzeczenie uruchomienia alarmu. Potwierdzenie/zaprzeczenie testu. Jak ktoś ma alarm zintegrowany z DSP to wysyła powiadomienie o włamaniu itp… jest tego sporo i to pracuje na drugim kanale radiowym
Przydałoby się sortowanie listy województw, powiatów i jednostek według numerów
oraz dodanie przejścia do edycji jednostek w oknie edycji powiatu.
Bo teraz, żeby edytować listę jednostek OSP z danego powiatu trzeba przechodzić po kolei zaczynając od województwa- wiec trzeba znać oznaczenia numerowe