Aktualizacja v2.18

Lista zmian dla wersji 2.18 dekodera

Kreator pierwszego uruchomienia

Okno, które przyśpiesza wstępną konfigurację programu

Więcej zrzutów ekranu

System kopii zapasowych w chmurze

Zainteresowane osoby mogą wyrazić zgodę na automatyczne kopie zapasowe dekodera. Rozwiązuje to problemy wynikające z uszkodzenia danych spowodowane dowolnym zdarzeniem losowym: błąd programu, aktualizacja Windowsa, złośliwe oprogramowanie, kradzież, czy awaria sprzętu nie są już straszne i nie powodują utraty ciężko zbieranej kolekcji nazw jednostek. Dodatkowo zmiana komputera dekodującego będzie teraz dużo wygodniejsza - bez kombinowania z nośnikami wymiennymi.

Przywrócenie stanu programu z innej godziny, to mniej niż pięć kliknięć

Interfejs pozwala przeglądać kopie zapasowe wg. daty z kalendarza, zakresu dat, bądź rodzaju poszukiwanej kopii. Dodatkowo program załącza do każdej kopii informację o dacie pierwszego uruchomienia dekodera w danym folderze, co pozwala wygodnie przeglądać dane wyłącznie z aktualnej instalacji.

Pełna modułowość

Wtyczki mogą zgłaszać swoje pliki konfiguracyjne do objęcia ich kopią zapasową. Jeśli użytkownik zgodził się na pełną kopię, to pliki zostaną automatycznie wysłane, gdy tylko się zmienią. W innym wypadku wymagane jest ręczne zaznaczenie danego rodzaju danych do uwzględnienia ich w kopii.

Limity i zasady

Funkcja jest nowa i limity dostępnego miejsca mogą się zmieniać. Możliwe, że funkcja w przyszłości będzie dodatkowo płatna. Inna opcja jest taka, że będzie można wykupić zwiększenie ilości dostępnego miejsca. Szczegóły są opisane w polityce prywatności.

Eksportowanie rejestru do Excela (.xlsx)

Chcesz zdać przełożonemu raport z tego co się działo na rejonie?

Plik XLSX to domyślny format Excela. Nie trzeba się bawić w konwersję z CSV/TSV na XLSX. Tabelka jest przygotowana do filtrowania i można z nią robić wszystkie Excelowe tricki.

Pozostałe zmiany

Skąd zgrać aktualizację?

Oczywiście z oficjalnej strony konto.serwerbartka.pl - użytkownicy abonamentowi mają wszystkie nowe wersje bez dodatkowych opłat. Zapraszam.

Ta wersja jest całkiem spora i mogą w niej być nieoczekiwane błędy. Jeśli zależy Ci na 100% stabilności, wstrzymaj się z aktualizacją ok. 2 tygodnie, aż inni użytkownicy przekażą swoje opinie co do nowej wersji. Ewentualnie możesz się do mnie zgłosić w celu uzyskania 2 tygodniowej licencji na osobne konto w celu sprawdzenia stabilności na osobnej stacji dekodującej. Przed wgraniem nowej wersji oczywiście zalecam kopię zapasową - w 2.17 jeszcze nie ma automatycznych kopii!!

1 polubienie

Szkoda, że w czasie pracy dekodera zablokowane są niektóre funkcje, zwłaszcza: edycja numerów obszarów, nadawanie nazw jednostkom itp.

Proszę odznaczyć tę opcję, aby móc edytować bazę nazw podczas aktywnego dekodowania w 2.18:

Niestety aktualna architektura programu nie pozwala dwóm wątkom edytować bazy nazw jednocześnie (bez ryzyka utraty danych). Z tego powodu taka możliwość została wycofana w najnowszej wersji. Nie wykluczam przepisania mechanizmu przechowywania informacji tak, aby był on w pełni zgodny ze współbieżnym dostępem :wrench:

Dostępna jest opcjonalna poprawka wersji 2.18, która nie wymaga zmiany wersji w panelu i dotyczy tylko jednego drobnego problemu:

Osoby, które nie wpisują sekwencji tonowo w powyższy sposób mogą ją opuścić.

Uzyskać ją można poprzez ponowne ściągnięcie wersji 2.18 z zakładki Aktywne licencje.

Data wydania Pełny kod wersji
środa, 3 września 2025 12:14 2.18.9377.21818
sobota, 11 października 2025 18:52 2.18.9415.33671

Błąd został zgłoszony przez @Przemo84 - dziękuję!

Ściągałem dziś wersję 2.18 do tej pory używałem Dekoder STQC v2.17 miałem tam wszystkie jednostki i powiaty ustawione natomiast teraz w nowej wersji nie mam nic gołe numery pytanie, czy znów od nowa ma wszystko wpisywać, czy da się to jakoś skopiować ze starej wersji do nowej ?

Proszę zamknąć program i skopiować plik nazwy.json z folderu ze starą instalacją do nowej.

ok zrobiłem tak i już działa dzięki

1 polubienie

Trochę potestowałem najnowszą wersję i przesiądę się spowrotem na wcześniejszą, bo:

• nie zależy mi na kopi w chmurze- robię własne kopie bezpieczeństwa.
  • dekoder strasznie zwolnił tj. każda modyfikacji lub zmiana ustawień, powoduje zawieszkę dekodera (brak odpowiedzi) na conajmniej kilkadziesiąt sekund. A uruchamianie trwa ponad 60s.
  • kilka razy zdarzyło mi się, że po wprowadzeniu większej ilości zmian w Edytorze selektów lub we wtyczce, dekoder się poprostu wyłączył a nowe ustawienia/modyfikacje przepadły.
    Spokojnego

Dziękuję za opinię. Jakiego używasz komputera? Względem której wersji odczułeś pogorszenie szybkości odpowiedzi programu?

Czy był jakiś komunikat? Np. brak odpowiedzi albo błąd? Ile wolnego RAMu w komputerze? Czy w folderze znajdował się plik decoder2_fatal_N.log po wystąpieniu problemu?

Pozdrawiam serdecznie.

Na wsześniejszych wersjach działa bardzo dobrze.
Po prostu program się wyłączył bez żadnego błędu czy loga

Dziękuję za zgłoszenie. Czy ktoś jeszcze napotkał ten problem?

Ten temat został automatycznie zamknięty po 11 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.