Utworzenie bazy wszystkich selektów na serwerze Dekodera.
Poszczególni użytkownicy dekodera mogliby automatycznie udostępniać opisane przez siebie sekwencje- nazwami jednostek i powiatów na serwer. Następnie inni użytkownicy mogliby aktualizować swoje odbierane sekwencje na podstawie tej bazy.
Wprowadzenie wersji light dekodera.
Nowi i mniej zaawansowani użytkownicy mogliby mieć możliwość korzystania prostszej i trochę okrojonej wersji dekodera. Wersja light mogłaby mieć minimalną liczbę ustawień, okrojone formy powiadomień do samego SelektAlarm oraz niewyświetlane numery sekwencji a zamiast tego na bieżąco aktualizowane z serwera nazwy jednostek i powiatów. A jeśli te nie będą dostępne to wtedy niech wyświetla numery powiatów i jednostek. Cena tej niższa
Możliwość prostego włączania i wyłączania poszczególnych powiadomień ( z podziałem na kanały w przypadku SA ).
Możliwość modyfikacji numeru i hasła już utworzonego kanału SelektAlarm.
Dodanie powiadomienia (alarmu) o odzyskaniu połączenia z dekoderem
Po kliknięciu sekwencję w dzienniku otwierają się schematy reagowania.
Dobrze by było gdyby lista ustalonych reguł reagowania przewijała się do miejsca, gdzie ta sekwencja znajduje się na liście lub na górze akcji do wykonania wyświetlana byłaby nazwa tej zapisanej reguły z możliwością jej zmiany oraz numery woj. pow. i jednostek.
Dodanie drugiego wejścia dźwięku.
Dodanie drugiego wejścia by możliwe było jednoczesne dekodowanie sekwencji z dwóch niezależnych źródeł na dwóch “liniach”.
Dobry pomysł, tylko jak powinien zareagować system, gdy dana jednostka będzie mieć dwie nazwy?
Myślę, że mógłbym napisać taki lżejszy dekoder w Javie. Można by go używać na innych systemach niż Windows, nawet na Raspberry PI można by wtedy uruchomić system alarmujący. Jednak byłoby to sporo pracy i był by bardzo light, przynajmniej na początku.
W sensie wyłączanie kanałów SelektAlarm czy wyłączanie poszczególnych schematów reagowania?
Takie zachowanie jest aktualnie dostępne, natomiast trzeba kliknąć dwukrotnie na odczyt i wtedy otwiera się okno schematów i zaznaczane są wszystkie schematy, które są aktywowane po usłyszeniu tego odczytu. Jeśli nie ma żadnych schematów to dekoder pyta, czy utworzyć nową regułę.
Wyłączenie całego danego kanału SA
Oczywiście z możliwością jego późniejszego włączenia
Oraz możliwość wyłączania i włączania innego typu powiadomień - FCM, Audio, Discord, eR itd.
Tak, tylko lista nie jest przewijana do miejsca, gdzie dana sekwencja znajduje się na liście i trzeba skrolować (przesuwać pasek) do tego miejsca, żeby zobaczyć nazwę reguły
Jeśli nazw jest kilka to może wybierać nazwę częściej występującą. A jeśli jest tylko 2 takie nazwy to nazwę nowszą, bo prawdopodobnie będzie ona poprawiona przez któregoś użytkownika. Wątpię, żeby ktoś na żarty nadawał/ zmieniał nazwy jednostek
No to ma sens czyli program będzie domyślnie wyświetlać najczęściej wybieraną nazwę a w przypadku gdy obie są tak samo często wybierane to nowszą. Prawym przyciskiem można by wybrać opcję pokaż alternatywne nazwy i zmienić. Nawet gdyby ktoś zrobił sobie żarty to ta żartobliwa nazwa byłaby na końcu listy, bo najmniej osób by ją wybrało.
Rozwijając tę myśl, można by pomyśleć o zrobieniu sprzętowego dekodera na malince, arduino czy innym ESP z wyświetlaczem. Który będzie wyposażony oprócz wejścia audio w mikrofon i będzie można go postawić np. w remizie obok DSP.
Do twojego punktu 1. Prowadzę taki spis w Excelu, fajnie jak by na forum zrobić temat i podzielić go na województwa i tam każdy swoje kody by podawał jakie zna. Myślę że to by zdecydowanie ułatwiło wymianę kodów między nami
Możliwość backupu wszystkiego w jednym pliku.
Wspólna baza danych aktualizowana albo przez zaufanych albo poprostu możliwość kliknięcia “zweryfikowana detekcja” bądź stworzenie algorytmu weryfikującego.
Zegar w celach stylistycznych (W garażach jednostki przydatna rzecz :D)
Ja nową wersję dekodera odpalam zawsze w nowym folderze, do którego kopiuje potrzebne pliki z poprzedniej wersji.
W jednej z moich jednostek, która nie posiada DSP zrobiłem odpalanie syreny następująco.
Poprosiłem o nadanie numeru selektywnego niby w celu testów.
Zamówiłem u Bartka wtyczkę obsługującą przekaźniki TUYA.
I podłączyłem przekaźnik TUYA z takim starym sterownikiem syreny, który zrobiłem z 10 lat temu jeszcze na ATmedze8. Ale można zrobić prościej i na przekaźniku TUYA ustawić czas 3 sygnałów i 2 przerw i spiąć go z przekaźnikiem czasowym, który steruje stycznikiem syreny. I selekt uruchamia przekaźniki poprzez dekoder.
Co zauważyłem w wersji 2.15 o powiadomieniach o utracie komunikacji dekodera z chmurą. Może wprowadzić opcję definiowania czasu po jakim taki komunikat po utracie ma być wysłany? np. 1 minuta. Zauważyłem, że utrata jednego “pingiu” już generuje takie powiadomienie gdzie dekoder dalej działa poprawnie.
Mógłbym zrobić tak, że zerwanie połączenia na serwerze tworzyłoby nowy wątek albo w inny sposób planowało sprawdzenie czy dekoder “odżył” po jakimś czasie np. po tej minucie i w przypadku braku odpowiedzi alarm.
Możliwość ustawienia schematu reagowania tak, aby wysyłał powiadomienia ze znalezionymi nowymi selektami. Czyli np. ustawiamy powiat 100 i wysyła powiadomienie z numerem jednostki na kolejno przypisany kanał np. discord
Taka możliwość jest dostępna w najnowszej wersji. Trzeba wejść w schematy i dodać regułę wpisując województwo i powiat, które nas interesują a jednostkę ustawić na 0. Po dodaniu reguły przypisujemy jej akcje np. Discord i wpisując $jednostka albo $jednostkanr możemy dodać informacje o jednostce do treści alarmu. Wtyczka WhatsApp jeszcze nie obsługuje tych nowych słówek typu $jednostka, ale na forum pojawi się informacja, gdy zostanie zaktualizowana. W opcjach dekodowania trzeba odznaczyć opcję Pomiń akcje dla nienazwanych odczytów, jeśli została zaznaczona, wtedy wszystko będzie trafiać zgodnie z regułą.
Dziś zapisując trochę złapanych selektów chciałbym zaproponować wyłączalne rubryki na ekranie głównym (jak w folderach na windowsie) bo jeżeli ktoś używa w remizie to po co komu widzieć jak wygląda selekt numerycznie