Aktualnie dwukrotnie klikając na nową jeszcze niezapisaną sekwencję typu Alarm (z danego powiatu) wyskakuje nam okno " Czy chcesz utworzyć nowy schemat reagowania?"
Ale w momencie gdy ten sam powiat ma już utworzoną regułę obsługująca cały dany powiat już nie wyskakuje zapytanie, tylko otwierają się odrazu schematy reagowania z zaznaczoną regułą dotyczącą całego powiatu. I w takim przypadku trzeba tworzyć ręcznie regułę dotyczącą danej sekwencji (jednostki) wpisując wszystkie numery ręcznie.
Pierwotny pomysł był taki, żeby dwuklik na selekt z dziennika otwierał okno ze schematami reagowania i zaznaczał wszystkie, które się wykonają po usłyszeniu tego selektu kolejny raz.
Gdy nie ma żadnych schematów na dany selekt to wtedy pojawia się dodatkowe okno z pytaniem: Czy chcesz utworzyć nową regułę?
Hm można by dodać do menu prawego kliku dziennika opcję Nowa reguła na selekt…
Można by dodać do menu, ale dobrze, żeby zostało jak do tej pory że jeśli dana sekwencja nie jest zapisana w schematach reagowania po dwukliku była dodawana pomimo istnienia również reguły ogólnej dla całego powiatu.
do menu pasowało by dodać listę zapisanych w dekoderze jednostek wraz z numerami i możliwością dodawanie do danej jednostki schematu reagowania a nie jak się dopiero wyświetli na liście
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jest taka możliwość dodania selektu wraz z akcjami. Wystarczy znać numery
no więc może czegoś nie wiem więc pytam jak to zrobić numery i jednostki mam wgrane wszystkie do programu gdzie to można znaleźć ?
Krzysiek ma rację:
w oknie schematy reagowania można dodać regułę na konkretną jednostkę albo cały powiat, dostępna jest wyszukiwarka numerów, która korzysta z lokalnego zbioru nazw.
można też utworzyć regułę zbiorczą typu “wszystko ale alarm/pager” i zaznaczyć w ustawieniach dekodowania, aby ignorować odczyty bez znanej nazwy jednostki.
alternatywnie można dwukrotnie kliknąć na odczyt z dziennika, wtedy program uruchomi schematy reagowania i zaznaczy wszystkie reguły, które wyłapują ten konkretny odczyt lub zapyta się użytkownika o pozwolenie na utworzenie nowej reguły, gdy takich brak w konf.
dopiszę do listy zadań dodanie skrótu “Utwórz regułę” do edytora jednostek jako kolejny sposób konfiguracji reagowania na zdarzenia, dzięki za propozycję ![]()
Jeśli ktoś chce utworzyć osobny schemat dla każdej z jednostek z danego powiatu, lecz jeszcze te jednostki nie miały alarmu i nie ma ich w dzienniku to może poczekać na testy tego powiatu i zapisać selekty testowe przez dwukrotne kliknięcie na nim. Później trzeba w schematach reagowania, we właściwościach danego selektu zmienić z test na alarm. Ale trzeba się naklikać więc najlepszą opcją jest reguła na cały powiat.