Zapis nowej sekwencji

Aktualnie dwukrotnie klikając na nową jeszcze niezapisaną sekwencję typu Alarm (z danego powiatu) wyskakuje nam okno " Czy chcesz utworzyć nowy schemat reagowania?"
Ale w momencie gdy ten sam powiat ma już utworzoną regułę obsługująca cały dany powiat już nie wyskakuje zapytanie, tylko otwierają się odrazu schematy reagowania z zaznaczoną regułą dotyczącą całego powiatu. I w takim przypadku trzeba tworzyć ręcznie regułę dotyczącą danej sekwencji (jednostki) wpisując wszystkie numery ręcznie.

Pierwotny pomysł był taki, żeby dwuklik na selekt z dziennika otwierał okno ze schematami reagowania i zaznaczał wszystkie, które się wykonają po usłyszeniu tego selektu kolejny raz.

Gdy nie ma żadnych schematów na dany selekt to wtedy pojawia się dodatkowe okno z pytaniem: Czy chcesz utworzyć nową regułę?

Hm można by dodać do menu prawego kliku dziennika opcję Nowa reguła na selekt…

1 polubienie

Można by dodać do menu, ale dobrze, żeby zostało jak do tej pory że jeśli dana sekwencja nie jest zapisana w schematach reagowania po dwukliku była dodawana pomimo istnienia również reguły ogólnej dla całego powiatu.

do menu pasowało by dodać listę zapisanych w dekoderze jednostek wraz z numerami i możliwością dodawanie do danej jednostki schematu reagowania a nie jak się dopiero wyświetli na liście

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale jest taka możliwość dodania selektu wraz z akcjami. Wystarczy znać numery

no więc może czegoś nie wiem więc pytam jak to zrobić numery i jednostki mam wgrane wszystkie do programu gdzie to można znaleźć ?

Krzysiek ma rację:
w oknie schematy reagowania można dodać regułę na konkretną jednostkę albo cały powiat, dostępna jest wyszukiwarka numerów, która korzysta z lokalnego zbioru nazw.

można też utworzyć regułę zbiorczą typu “wszystko ale alarm/pager” i zaznaczyć w ustawieniach dekodowania, aby ignorować odczyty bez znanej nazwy jednostki.

alternatywnie można dwukrotnie kliknąć na odczyt z dziennika, wtedy program uruchomi schematy reagowania i zaznaczy wszystkie reguły, które wyłapują ten konkretny odczyt lub zapyta się użytkownika o pozwolenie na utworzenie nowej reguły, gdy takich brak w konf.

dopiszę do listy zadań dodanie skrótu “Utwórz regułę” do edytora jednostek jako kolejny sposób konfiguracji reagowania na zdarzenia, dzięki za propozycję :saluting_face:

Jeśli ktoś chce utworzyć osobny schemat dla każdej z jednostek z danego powiatu, lecz jeszcze te jednostki nie miały alarmu i nie ma ich w dzienniku to może poczekać na testy tego powiatu i zapisać selekty testowe przez dwukrotne kliknięcie na nim. Później trzeba w schematach reagowania, we właściwościach danego selektu zmienić z test na alarm. Ale trzeba się naklikać więc najlepszą opcją jest reguła na cały powiat.

1 polubienie