SelektAlarm - brak dźwięku powiadomienia

Witam.
Mam problem z powiadomieniami z aplikacji. O ile powiadomienia zawsze ładnie wskakują to problem jest z dzwonkiem. Raz jest, raz nie ma. Wybierałem inne dźwięki jako powiadomienie, ale niestety nic to nie daje. Z innymi aplikacjami problemu nie ma np. Telegram zawsze wskakuje z wybranym dzwonkiem.

Cześć,

Czy telefon nie jest przypadkiem w trybie cichym albo nie przeszkadzać?
Czy w ustawieniach aplikacji wszystkie funkcje powiadomień są aktywne dla SelektAlarmu?

Jaki to telefon i jaka wersja systemu operacyjnego jest używana?

Telefon nie jest w żadnym z tych trybów. Powiadomienia są włączone. Spróbuje jeszcze wyłączyć powiadomienia z telegrama i zobaczę jak to będzie działać.

Telefon to Infinix Note 30 Pro. XOS v13, android 13.

Hm a może telefon łączy się z jakimś urządzeniem Bluetooth np. ze słuchawkami albo głośnikiem, które są wyciszone i odtwarza dźwięk przez to urządzenie?

SelektAlarm nie nadpisuje żadnych ustawień związanych z dźwiękiem podczas publikacji powiadomienia w systemie, tak więc zachowanie tej aplikacji nie powinno różnić się od innych programów na telefonie.

Czy istnieje jakiś sposób, żeby wywołać ten błąd “na żądanie”? Tak aby móc prześledzić dziennik systemowy komórki podczas problemu.

Bluetooth jest wyłączony.

Można to wywołać wrzucając dowolne powiadomienie przez kanał selektalarm. Raz pójdzie z dźwiękiem a za minutę już bez.

Niestety powiadomienia z telegramu nie mają na to wpływu.

Czy ten problem występuje dla dowolnej innej aplikacji zainstalowanej na tym telefonie?

Nie zauważyłem takiego zachowania. Messenger, WhatsApp, Telegram nie mają tego problemu, jest powiadomienie to jest też dzwonek.

Z tego co zauważyłem kiedyś jak testowałem apke, dużo zależy od marki telefonu. W telefonach Huawei np nie było możliwości ustawienia dźwięku powiadomienia i przychodziły jako ciche

Czy umie pan uruchomić tryb debugowania USB w telefonie i zapisać wynik polecenia adb logcat z okolicy wystąpienia problemu?

Ewentualnie mogę napisać aktualizację z opcją wymuszającą odtworzenie dźwięku niezależnie od ustawień głośności telefonu. Mam nadzieję, że nie zablokowali tego w nowym Androidzie. Natomiast trudno mi podać termin takiej aktualizacji.

Podesłałem loga na PW.

Niestety nie udało mi się znaleźć przyczyny w logach. Niezależnie od tego problemu będę musiał niedługo wydać aktualizację SelektAlarmu, tak aby program ten był skompilowany pod najnowszego Androida (wymogi Google Play). Postaram się wdrożyć jakieś lepsze ustawienia dotyczące dźwięku i opcje niezależnego od systemu powiadomień wymuszania odtworzenia dźwięku (o ile system operacyjny na to pozwoli).

Zauważyłem, że w momencie gdy wpada powiadomienie i nie ma dźwięku, to również nie wyświetla się baner na górze. Jak jest dzwięk to jest i baner.

Jest dostępna aktualizacja, proszę sprawdzić, czy rozwiązuje problem:

1 polubienie

Niestety nie rozwiązało to problemu z dźwiękiem powiadomień. Wyśle pewien trop na PW.