Propozycja nowych funkcji

Przydałaby się nowsza wersja SelektAlarm zawierająca:

• historię powiadomień
  • syntezator mowy czytający treść powiadomienia

Ta wersja mogłaby być wersją PRO więc płatną

Ponadto można by dołożyć do niej możliwość logowania kontem dekodera i wysyłanie powiadomień na należące do użytkownika dekodera kanały SelektAlarm tak jak to ma miejsce w samym Dekoderze.

Lajkujcie jeśli propozycja ma sens.

1 polubienie

Dodatkowo wersia pro dla posiadaczy dekodera mogła by co jakiś określony czas komunikować się z dekoderem i na tej podstawie wyświetlać status pracy. Czy dekoder działa czy nie.

Mogłyby być funkcje zarządzania dekoderem albo choć wyświetlania odebranych sekwencji wraz z nazwami i akcjami. Poprostu wyswietlanie dziennika.

Zaplecze techniczne do tych funkcji (za wyjątkiem syntezatora mowy czytającego treść powiadomień) już jest zrealizowane. Nazywa się to Usługi w chmurze i jest funkcją dekodera 2.15. Natomiast jeszcze nie napisałem do tego aplikacji, która by pozwalała wyświetlać te informacje na komórce.

Pierwotnie planowałem wydać osobną aplikację z takimi funkcjami jak stan dekodera, ostatnie odczyty i wgląd w zapisane selekty ale wdrożenie tej funkcjonalności do SelektAlarmu może być dobrą alternatywą dla osobnej apki. Na razie przepisuję SelektAlarm na inny język dzięki czemu kod będzie bardziej przenośny i łatwiejszy w utrzymaniu.

1 polubienie

W SelektAlarm przydałaby się jakaś forma kontroli dostępu do kanałów, żeby nie było możliwości przekazywania numeru i hasła kanału obcym osobom.

Wydaje mi się ze najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie hasła jednorazowego. Administrator kanału w samym dekoderze we właściwościach kanału mógłby generować jednorazowe hasło. Hasło główne kanału pozostałoby bez zmian.

1 polubienie

Hasła, kody, potwierdzenia. Ludzie tego nie lubią. Może wygodniejszym rozwiązaniem byłoby podawanie w dekoderze adresu e-mail znajomego, który ma konto na stronie i wtedy kanał pojawi mu się w apce jako możliwy do dodania.

Dodatkowo jeśli kanał z jakiegoś powodu zostanie wyłączony przez operatora dekodera, to osoby podpięte pod ten kanał od razu mają konto, gdyby chciały założyć własny dekoder.

1 polubienie

Również jestem zdania, że dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie możliwości generowania jednorazowego hasła.

Dostęp do tego forum powinny mieć tylko osoby z aktywną licencją na dekoder i nikt więcej.
Jeśli nie hasło jednorazowe to może jakaś inna forma uwierzytelnienia czy udostępnienia danej osobie kanału SA. Np. Osoba, która chce uzyskać dostęp do jakiegoś kanału wysyłałaby (na przykład) swój indywidualny numer apki SA do administratora a ten w ustawieniach kanału SA na dekoderze wysyłałby na niego dostęp do kanału.
Lub Osoba wysyłałaby do admina SA swój numer apki, lub wygenerowany ciąg znaków a admin kanału w jakimś generatorze na jego podstawie tworzyłby indywidualny klucz (lub link) dostępu do kanału SA

1 polubienie

Propozycja funkcjonalności.
Może warto by dodać do apki jeśli nie jest to jakoś skomplikowane generowanie wiadomości testowych bezpośrednio z aplikacji bez konieczności logowania się do dekodera.

1 polubienie

W takim wypadku trzeba będzie się logować do aplikacji. Natomiast można by to rozszerzyć o dodatkowe funkcje takie jak sterowanie dekoderem z SelektAlarmu, sprawdzanie stanu dekodera czy generowanie kodów jednorazowych o którym wspomniał Krzysiek.

2 polubienia

Myślę, że może być to dobre rozwiązanie na zasadzie aplikacja do “zdalnego” zarządzania a powiadomienia produkcyjnie można wysłać np na Telegrama gdzie wypuszczenie tam powiadomień jest bardzo proste.

Fajnie by było, jak była by możliwość akceptacji dodawanego człowieka, / urządzenia do selektalarm czy telegram, nie stety mimo mówienia żeby nie rozdawać kanałów dla obcych osób i tak to wychodzi, gdzie kanały z powiadomieniami mają osoby w ogóle z tym nie związane

Hm a gdyby zrobić taką funkcję, że użytkownik może po zalogowaniu “poprosić” o dostęp do kanału na podstawie samego numeru i administrator kanału będzie widział w swojej apce e-maile zainteresowanych i będzie mógł kliknąć akceptuj/ignoruj/zablokuj. Byłoby to niezależne od haseł, czyli osoba znająca hasło po prostu wchodzi, a w innym wypadku może poprosić admina danego kanału o wejście bez hasła.

2 polubienia

Na pewno było by lepiej, kiedy miałbym dostęp do tego aby móc kontrolować kto korzysta z moich kanałów selektalarm,

Dla mnie najlepsza opcja była by możliwość akceptacji lub odrzucenia osób które chcą korzystać z moich kanałów

Pozdrawiam

3 polubienia