Problemy z API Telegramu

EDIT 03:37:25 - Alarmowanie przez Telegram zostało przywrócone!

Dzisiaj o godzinie 20:00:49 pojawiły się pierwsze problemy z wysyłką alarmów do aplikacji Telegram. Serwer Telegrama nie odpowiada. Nie pojawia się z ich strony żaden błąd. Połączenie nie jest ani akceptowane, ani odrzucane. Osiągane są limity czasu połączenia.

Zauważyłem, że prywatne wiadomości docierają z opóźnieniem. Niestety nie mogę znaleźć oficjalnej strony stanu usługi Telegrama, ale na DownDetector.com pojawiły się zgłoszenia użytkowników o awarii aplikacji Telegram.

1 polubienie

Właściciele kanałów SelektAlarm mogą utworzyć grupy w platformie What’s App jako tymczasowe rozwiązanie do czasu uzyskania dalszych informacji w sprawie aplikacji Telegram.

Instrukcja odbioru alarmów przez WhatsApp.

W razie trudności w skonfigurowaniu tej funkcji oferuję bezpłatne wsparcie techniczne pod nr +48 575 096 818

1 polubienie

Ale powiadomienia też nie mogę wysłać z aplikacji selektalarm

Mi przed chwilą przyszło. Wysyłka na kanał z apki przeglądarkowej, doszło na telefon poniżej 5s. Kanał nie podpięty pod Telegram. Proszę o więcej informacji.

Z apki na telefonie nie mogę wysłać testu, kanały spięte z telegramem, ale teraz z opóźnieniem kilka sekund zaczęły przychodzić powiadomienia o alarmach

z dekodera na apke idzie wszystko, tylko z telegramem jest problem

Wyłączyłem całkowicie moduł przekazujący na Telegram. Brak odpowiedzi z Telegrama powodował zwrócenie błędu do dekodera nawet, gdy wysyłka pozostałymi metodami przechodziła. Dekoder ponawiał alarm, co mogło prowadzić do anomalii polegających na kilkukrotnym dostarczeniu tej samej wiadomości.

Czekam na rozwiązanie problemu po stronie Telegrama. Opóźnienia nie powinny obejmować innych metod dostarczania alarmów.

Dostęp do bota SelektAlarm został przywrócony o 03:37:25.

Rozwiązaniem było ustanowienie wyjścia przez sieć VPN z polskiego adresu IP. Możliwe, że ktoś z sieci mojego operatora hostingowego (Oracle Cloud) atakował Telegram, przez co cała sieć Oracle została przyblokowana… ale to tylko moje przypuszczenia.

Prędkość działania bota może być pogorszona do czasu powrotu na domyślną konfigurację sieciową, monitoruję sytuację.

Mój drugi bot hostowany z Google Cloud również miał dzisiaj problemy od 20:00, natomiast powrócił on do działania wcześniej, ok. 01:00 bez kombinacji z konfiguracją.

1 polubienie

Standardowa konfiguracja sieciowa została właśnie przywrócona.

2 polubienia

Ten temat został automatycznie zamknięty po 10 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.