Wcześniej u znajomych a teraz u mnie wywaliło zello. Wyskakuje komunikat “Nie mogę nawiązać bezpiecznego połączenia”
Ktoś rozwiązał już ten problem?
Zazwyczaj tego typu komunikaty wynikają z problemów z walidacją certyfikatu SSL serwera przez telefon. Możliwe przyczyny:
- wygasł certyfikat po stronie Zello
- wygasł jakiś certyfikat pośredni
- nie macie aktualnej bazy certyfikatów na telefonie
- ktoś aktywnie próbuje was podsłuchiwać (atak MITM lub złośliwe opr.)
Szybkie rozwiązania:
- sprawdzić czy data, godzina i strefa czasowa są prawidłowe
- możecie też spróbować cofnąć zegar do momentu w którym nie było błędu, ale jeśli przyczyną jest wygasły certyfikat, to lepiej zaczekać aż firma to poprawi
- sprawdzić dostępność aktualizacji systemu operacyjnego
- w celu otrzymania nowych certyfikatów
- przełączyć się z sieci Wifi na dane komórkowe
- ktoś z sieci lokalnej może próbować podsłuchiwać połączenie
- wyłączyć VPN jeśli używany
- wyłączyć proxy jeśli właczone
- kontakt ze wsparciem Zello
- próba z innego urządzenia
Problem dotyczy jak narazie tylko windowsa. Zauważyłem, że można się zalogować wyłączając TLSa, ale po wylogowaniu juz nie można tego zrobić drugi raz. Trzeba całkowicie wyłączyć zello i dopiero wtedy uruchomić na nowo. Więc przy każdorazowym braku internetu trzeba na nowo uruchamiać zello
Miałem właśnie ten sam problem na Win u siebie. Potwierdzam, że wyłączenie TLSa umożliwia zalogowanie się do aplikacji.
Wygląda na to, że błąd wynika z porzucenia wsparcia dla starszych wersji ze strony Zello, natomiast nie śledzę tematu dokładnie, więc mogłem coś źle przeczytać - źródła:
https://support.zello.com/hc/en-us/articles/36830119152397-2025-Service-Changes
Koszystając z okazji zapytam, czy ktoś byłby skłonny korzystać z funkcji przekazywania nasłuchu przez SelektAlarm, gdybym to zakodował? Byłoby to płatne z uwagi na konieczność postawienia dedykowanego serwera (wstępnie w cenie podobnej do ceny dekodera).
Witam, mam też ten sam problem od kilku dni. Rzeczywiście po wyłączeniu TLSa można się zalogować, ale i tak wywala. Trzeba zamknąć i na nowo włączyć aplikacje. Mam zello 2.6 problem tak jak inni pisali mam tylko na windowsie. Na telefonach działa, system nie ma znaczenia, i dostawca internetu też bez znaczenia
Bartek jestem otwarty na testy.
Zwłaszcza że dekoder podpięty bezpośrednio do DSP15
Ja rozwiązałem ten problem podłączając komputer kablem lan bezpośrednio do routera
(Router na sim ponieważ światłowód czasem w nocy nie działa ze względu na prace techniczne). I w routerze trzeba wyłączyć wszelkie opcje automatycznego resetowania. Jeśli zerwie połączenie to jedynie na serwerach.
Czy ktos rozwiazal ten problem ? Obecnie czesto zanika internet przez pogodę i caly czas rozłacza zello
Witam, czy spotkaliście się z takim problemem z Zello? W nocy miałem zanik napięcia, zwykle wszystko wracało do normy ale dzisiaj mam taki komunikat.

Potwierdzam od wczoraj Zello padło i już nie chce się zalogować - ten sam komunikat
Musisz dać zamknij program i uruchomić ponownie jeśli dalej będzie taki sam komunikat musisz w ustawieniach odznaczyć tls i ma być wszystko ok
TLS już dawno odznaczony. Z tego co kojarzę przy włączonym TLSie komunikat brzmiał inaczej.
Na tą przypadłość pomaga ponowne uruchomienie programu. A żeby sytuacja nie miała miejsca po braku zasilania zainwestować w UPS. ![]()
My mamy ten sam problem (“nie odnaleziono serwera autoryzacji”). Poprzednim razem w lipcu był komunikat o niemożności nawiązania bezpiecznego połączenia - wtedy wyłączenie TLS pomogło. Teraz TLS był już wyłączony - nic nie pomaga jego przestawianie. Zaczęło się dzisiaj w nocy. Będziemy bardzo wdzięczni, jeśli ktoś podzieli się sposobem na rozwiązanie tego problemu
Również nie pomaga, odinstalowanie oraz usunięcie wszystkich plików Zello oraz ponowna instalacja nie przynosi rozwiązania.
zello na komputer już nie zadziała. Jeżeli się wyloguje to już się nie zaloguje. Mi dziś padło, a miałem ustawione połączenie przez serwer proxy. pozostaje nam emulator
Witam, mam to samo jak wyżej, czyli: Nie odnaleziono serwera autoryzacji, dzis po godzinie 12 padło zello.
TLS wylaczony, wczesniej jak wyrzucalo to wystarczyło zalogowac ponownie i poszło, dzis nie daje rady. Co ciekawe u kolegi w sasiedniej jednostce działa poprawnie :).
Co moze byc problemem?
Cześć. Alternatywne rozwiązania do przesyłania dźwięku na żywo:
- Discord
- TeamSpeak
- VoiceMeeter (Protokół VBAN)
- Własne radio internetowe - poradniki dostępne w Google
Co do historii rozmów, mogę napisać prosty program na podstawie funkcji nagrywania z dekodera STQC. Program może nagrywać dźwięk tak, jak nagrywarka monitoringu. Ewentualnie z filtrem wycinającym ciszę. Czy byłoby to w stanie zastąpić Zello? A może już istnieje coś takiego i nie warto wkładać pracy? Dajcie znać.
Pozdrawiam ![]()
Zaloguje tylko trzeba zrobić tak:
1 przycisnąć program
2 kliknąć zakończ
3 uruchomić ponownie zello