Kilka propozycji usprawnień

Napisanie takiej akcji to 10 minut pracy, ale można rozwinąć twój pomysł o kilka ciekawych funkcji. Załóżmy, że przerobiłbym model danych i można by umieszczać akcję w akcji albo odwołanie do akcji. Technicznie jest to możliwe do zrealizowania, ale nie wiem aktualnie jak ze zgodnością co do istniejących plików konfiguracyjnych.

Taka przeróbka pozwalała by na dodanie następujących akcji:

• wykonaj jedno po drugim: można umieścić wewnątrz kilka akcji i zostaną one uruchomione jedna po drugiej (taka podstawowa grupa akcji), jednym elementem może być delay
  • wykonaj równolegle / zrównoleglij: można umieścić wewnątrz kilka akcji i zostaną one uruchomione równolegle przy użyciu wielu wątków
  • wykonaj gdy: na górze umieszcza się akcję zwracającą TAK lub cokolwiek innego i wykonuje to co jest poniżej tylko, jeśli ta górna akcja zwróciła TAK
  • zaprzecz: jeśli akcja zwróci słowo TAK to zaprzecz zwróci słowo NIE
  • operacje porównań np. można sprawdzić czy $powiat równa się 10 albo poznański itp oraz zwrócić TAK lub NIE

Nie jestem dobrym grafikiem ale chodzi mi o taki bloczek akcji z dwoma polami wewnątrz:

Wtedy użytkownicy mogliby utworzyć jeden schemat reagowania działający na wszystko, a logikę filtrowania ustawić sobie samemu dokładnie do swoich potrzeb. Można by umieszczać warunek w warunku obok innego warunku itp.

Natomiast jest to skomplikowane do wdrożenia i raczej tylko dla zaawansowanych użytkowników, więc nie wiem czy jest sens wkładać w to czas.

1 polubienie