Zapytanie o prawidłowy wygląd sygnału wejściowego w dekoderze

Cześć możesz mi powiedzieć czy jak mam odpalony dekoder i jest radio i wszystko podpięte to ta linia dekoduj ma iść prosto czy cały czas takie fale na niej maja być ?

Cześć, zależy od sygnału. Wykres fali na dekoderze proszę traktować poglądowo, nie ma on skali, ani dużej dokładności.

W przypadku problemów z dekodowaniem można włączyć nagrywanie i plik wyjściowy wrzucić do Audacity w celu dokładnej analizy.

właśnie sprawdziłem po dźwięku nagrania i to jest taki dźwięk jak by cos się zacięło czy cos ale taki wykres malutki idzie nie duży nie skacze nie wiadomo jak może to być efekt tego ze radio mam w ładowarce bo się ładuje cały czas .

Proszę wrzucić fragment nagrania tutaj.

Okej widać tutaj trochę szumu z sieci elektrycznej (częstotliwość 50Hz):

Ostatnio jeden z użytkowników kontaktował się ze mną w sprawie podobnego problemu, jednak u niego zakłócenie na wysokości 50Hz było na tyle głośne, iż przeważało nad tonami STQC, co uniemożliwiało dekodowanie.

Twoje nagranie nie zawiera żadnych tonów, które mój program mógłby odczytać, więc nie mogę porównać ich głośności z zakłóceniem. Cichy szum nie powinien mieć istotnego wpływu na odczyt. Oczywiście warto dążyć do polepszenia jakości sygnału celem polepszenia odczytu. Załączę fragment swojej wypowiedzi, którą przesłałem wspomnianemu użytkownikowi. Jeszcze nie dostałem od niego informacji zwrotnej, dlatego proszę traktować to, jako potencjalne rozwiązanie (bez gwarancji). Uwaga, wypowiadam się jako programista - nie elektronik:

Co można zrobić?

• Sprawdzić przewody, czy są dociśnięte
  • Spróbować użyć innego przewodu audio
  • Upewnić się, że karta audio jest prawidłowo zainstalowana, docisnąć ją w slocie PCI
  • Spróbować użyć karty dźwiękowej USB lub przetestować kartę audio na innym komputerze (żeby wyizolować przyczynę problemu)

Kiedyś miałem interesujący problem. Mianowicie zainstalowałem kartę graficzną i nie widziałem obrazu (brak sygnału na rzutniku). Problem rozwiązałem poprzez zaklejenie taśmą izolacyjną fragmentu “śledzia” karty graficznej tak, aby gniazdo HDMI nie stykało się z obudową komputera.

Możliwe, że tu występuje wariant mojego problemu z kartą graficzną i przykładowo zbyt duży wtyk styka się jakoś z elementem metalowym (dowolnym), który przenosi zakłócenie z sieci elektrycznej na sygnał audio z radia. Może być też tak, że radio samo w sobie łapie zakłócenie. Można spróbować podłączyć komórkę w miejsce radia i puścić muzykę w celu określenia czy problem leży w radiu, czy w komputerze i przewodzie audio.

ja już wyczaiłem i wiem co to jest u mnie mniej więcej teraz musze tylko kupic części i powinno być wszystko ok
I mam takie pytanko jak mam radio wlaczone to tam mam miec ustawione ten powiat co ja odbieralem itp ?

Co było przyczyną?

Trzeba ustawić na kanał z melodyjkami.

bodajże mam czasami spięcie jakieś na radiu i w tedy mi cos takiego robi .

jak ustawić na kanał z melodyjkami ? o co to chodzi o wywoływanie selektywne czy jak ?

No trzeba ustawić częstotliwość, na której są nadawane selekty. O to mi chodziło.

czyli oba kanały musze mieć na selekcie nie mogę nasłuchu robić jak cos zgłaszają
dzięki za info

Najlepiej żeby do dekodera wchodził tylko sygnał z selektami. Jeśli radio ma funkcję słuchania dwóch kanałów, to można drugi kanał ustawić na inną częstotliwość.

Dobrze gdyby radio wyprowadzało te kanały na dwa gniazda jack albo np. jeden na lewy kanał a drugi na prawy i wtedy w dekoderze można wybrać słuchanie tylko jednego kanału.

ja właśnie mam możliwość słuchania dwóch kanałów ale oba ustawiłem już na selektywne jak tylko puszczają sygnał to słyszę w radiu ze poszedł gdzie selekt zobaczę o 18 czy działa wszystko ok bo będą selekty sprawdzać u nas.

Opublikowałem naszą rozmowę na forum, może innym się przyda w konfiguracji swoich odbiorników :slight_smile:

ok niema problemu właśnie przeprogramowałem radio już i ustawiłem tylko 1 kanał sam selekt i zobaczymy o 18 jak będzie już mam zamówione nowe radio na wtorek będzie to powinno wszystko być ok.

to zacinanie z nagrania właśnie mnie zaciekawiło i zaraz zacząłem grzebać przy tym i wyczaiłem ze gdzieś tak jak by robiło przebicia czy spięcie i dla tego tak na radiu nieraz cos takiego słychać i jak włączałem wtyk z kablem co mam od anteny z dachu to właśnie w tedy tez to robiło i tak samo na tym kablu co mam we wejściu na słuchawki w radiu żeby na dekoder sygnał poszedł dam znać po 18 jaki jest efekt .