Wyzwalacz reguły jednostki

Wielu z nas używa dodatkowych programów lub dodatkowych reguł, by wyzwolić określoną akcję np. wysłanie powiadomienia SA z nazwą jednostki.

Proponuje stworzenia “Wyzwalacza reguły jednostki”.
Taki wyzwalacz można, by używać do wyzwalania akcji już zapisanej reguły określonej jednostki w schematach reagowania.

Chodzi mi o dodatkową akcję w schematach reagowania, która by wyzwalała regułę, która jest przypisana do sekwencji określonej jednostki.

Używam programu na telefon, z którego mogę w sposób ręczny lub automatyczny wysłać polecenie uruchomienia określonej sekwencji.

U mnie w tym momencie wysłanie powiadomienia SA dla jednostki “XYZ” może odbyć się po odebraniu sekwencji, alarmu w eremizie, smsa, połączenia telefonicznego oraz mogę wpisać nazwę XYZ i każda z tych "reguł "musi być osobno ustawiona.

Dodam, że przy wysyłaniu alarmu tej samej jednostki na różne sposoby nie działa funkcja “Ignoruj powtórzone selekty”.

Sorry, że tak niezrozumiale opisałem.

To znaczy potrzebna jest akcja, która spowoduje podniesienie alarmu tak jakby dekoder go usłyszał? Żeby usłyszenie jednego selektu powodowało usłyszenie drugiego (np. sekwencji specjalnej)?

Żeby była jeden główna reguła (selekt) z ustawionymi akcjami a np. sekwencje specjalne dotyczące tej właśnie jednostki były takimi skrótami do tej głównej sekwencji. Akcje ustawiałoby się raz dla tej głównej sekwencji jednostki a w akcjach różnych sekwencji specjalnych tylko dodawałoby się skrót do tej głównej.

Aktualnie najprościej można coś takiego osiągnąć poprzez zrobienie wtyczki, która ma jedno źródło alarmów i jedną akcję. Podczas wykonywania akcji źródło podaje alarm. Minus: będzie śmietnik w dzienniku.

Przy takim rozwiązaniu za każdym razem, gdy pojawi się sekwencja specjalna (np. z aplikacji) to zostanie wykonana akcja i pojawi się ta sekwencja “główna” zaraz po sekwencji specjalnej w dzienniku.

Technicznie to jakaś godzina (max. dwie) pracy, żeby zrobić taką wtyczkę.