Od pewnego czasu mam problem z zawieszaniem się wtyczki Whatspp.
W losowych momentach dekoder nagle przestaje wysyłać powiadomienia WA, w dekoderze pojawia się w reakcjach " Niedostępna rozmowa WhatsApp"
okno przeglądarki Chrome wygląda wtedy tak jakby wróciło do ekranu głównego/nastąpił jakiś restart strony z otwartym WA
wtedy wystaczy kliknąć po lewej w dowolnego rozmówce by podswietlić okno rozmowy i dekoder znowu wysyła powiadomienia.
czasami bywa tak że dekoder wyrzuca błąd z wykrzyknikiem w osobnym oknie dialogowym “Rozmowa nie istnieje” wtedy przeglądarka się zamyka i pomaga tylko restart dekodera.
Najnowsza wersja programu i wtyczki, kasowałem folder WhatsAppWeb i dalej sytuacja się powtarza. Nieraz potrafi działać dwa tygodnie bez przerwy a niekiedy zawiesza się 3 razy dziennie. W ostatnim czasie sytuacja się nasililła.
Dziękuję za zgłoszenie. Wygląda na to, że firma Meta zmienia coś po stronie WhatsApp Web. Tego typu problemy są trudne do naprawienia w przewidywalnym czasie. Strona WhatsApp Web może wyglądać różnie u różnych osób i różnie może się zachowywać. Próbowałem wywołać to u siebie bezskutecznie. Bez listy kroków do powtórzenia błędu w środowisku testowym mogę tylko wróżyć na temat przyczyny.
Bot raz na 10 sekund odświeża listę rozmów, jeśli w tym momencie lista rozmów nie jest widoczna, np. włączona jest inna strona albo układ odbiega od tego, który jest zmapowany, to wtedy aż do kolejnego odświeżenia tej listy (oby skutecznego) wtyczka nie będzie próbować wysłać wiadomości.
Strona WhatsApp może agresywnie “zachęcać” użytkowników do włączania pewnych uprawnień, próbowania nowych funkcji czy zapraszania ludzi. To typowe dla aplikacji od Facebooka. Pełnoekranowe komunikaty powodują problemy z botem.
Gdybym znał dokładną przyczynę, to naprawa byłaby prosta. W innym wypadku mogę zaproponować “leczenie objawowe” czyli np.:
- bot może co kilka sekund profilaktycznie klikać pierwszą rozmowę z listy.
- ewentualnie w przypadku gdy żadna rozmowa nie zostanie wykryta to będzie odświeżać stronę.
Mogę napisać taką aktualizacje ale najlepiej gdyby udało się nagrać przeglądarkę w momencie, gdy ten błąd występuje. Może to pozwoli ustalić przyczynę.