Wtyczka do automatycznego restartowania Zello

Dostępna jest nowa wtyczka dla Dekodera. Wykrywa ona moment wylogowania z aplikacji Zello oraz umożliwia automatyczne zrestartowanie Zello.

Ponadto możliwe jest wysłanie np. SelektAlarmu informującego o problemie z Zello:

Aby widzieć zdarzenia w dzienniku dekodera pamiętaj, aby dodać regułę (nawet pustą) dotyczącą zdarzeń Zello:

Proszę pamiętać o tym, żeby zaznaczyć autologowanie w Zello, wtedy dekoder będzie mógł odświeżyć sesję bez żadnej ręcznej ingerencji (poprzez restart Zello) i transmisja dźwięku będzie wstrzymana tylko przez kilka sekund.

Gwarancja obejmuje rzeczy zależne od mojego kodu; jeśli firma Zello całkowicie zablokuje swoją starszą aplikację, to niestety nie będę mógł nic z tym zrobić. Zapraszam do sprawdzenia i przekazania opinii, która pomoże mi ulepszyć ten projekt!

1 polubienie

Wtyczka w porządku. :smiling_face: Tylko pytanie co zrobić gdy są dwa kanały zello transmitujące dwa różne sygnały audio które wymagają ręcznego logowania?

Chodzi o dwie instalacje Zello w dwóch oddzielnych folderach?

Jakie sygnały są transmitowane, może można je zmixować na jedno wejście do jednego Zello?

To jedna instalacja zello z włączoną funkcją wielokrotnego uruchamiania programu. Czyli włączam 1 - kanał z pierwszego radia, włączam 2- kanał z drugiego radia. Program zello nie loguje się w tym przypadku automatycznie by wybrać do którego kanału należy się zalogować… opcja miksowania wejść do jednego kanału audio raczej odpada dlatego że jednoczesny odbiór 4 (2xaudiox1radio) ścieżek audio w jednym momencie mija się z celem… zrobi się “dźwiękowy snuetnik”.

A nie wystarczy:

• wejście A - nasłuch - do Zello
  • wejście B - selektywne - do dekodera

?

oraz ewentualnie syntezator mowy z dekodera przez wirtualny kabel audio też dać do Zello (nasłuchiwanie wejścia A trzeba właczyć w Windowsie do tego samego wirtualnego kabla audio, który idzie do Zello i jest miks)

U mnie sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana… Dekoder i radio z selektywnym wywołaniem syren jest podłączone do osobnego PC… Nasłuch jest na drugim komputerze… do niego są podłączone dwie karty dźwiękowe i dwa radia z ustawionymi częstotliwościami. Na pc z dekoderem też działa zello z transmisją komunikatów głosowych i audio z radia selekt.

A gdyby przenieść jedno Zello na komputer z dekoderem? Wtedy jeśli zrobię wersję tej wtyczki jako samodzielny program, to będzie po jednym Zello na komputer i będzie działać.

Alternatywnie na ten komputer z dwoma Zellami zainstalować dwie wirtualne maszyny i zrobić z niego dwa wirtualne komputery przez linuksiarski mechanizm KVM → wtedy można każdemu wirtualnemu PC przydzielić po karcie audio USB i dać osobne Zello. (To zadanie z gwiazdką).

Albo bardziej skomplikowana wersja wtyczki która śledzi kilka procesów i automatycznie wpisuje login, hasło oraz klika “Zaloguj” (tylko nie wiem czy Windows pozwoli na uzyskanie dostępu do pola z hasłem z drugiego programu).

No szczerze powiedziawszy to misja specjalna bo w pc z dwoma zello nie dość że trzeba wprowadzić nazwę kanału i hasło to dodatkowo ustawić odpowiednie wejście audio w programie ponieważ za każdym razem wybiera wejście domyślne lub ostatnio użyte w programie. Czyli włączam pierwsze zello… pc wybiera kartę wbudowaną, włączam drugie zello komputer wybiera ta sama kartę. Włączę odwrotnie… wybiorę kartę USB, a przy uruchomieniu drugiego zello, program ustawia również kartę pod USB..

Za dużo pracy, żeby to zrobić automatycznie z wyborem wejścia itd (ta wtyczka to było wczoraj kilka godzin programowania, a jeszcze nikt nie kupił, więc pewnie będę w plecy).

Niech już będą te dwa Windowsy z dobrze ustawionym Zello, które będą restartowane w razie wylogowania. Windowsy fizyczne/wirtualne, ale oddzielne - ja bym to tak zrobił.

Też pytanie jak często wywala Zello, bo jeśli to jest rzadko np. raz na miesiąc to może wystarczy to co jest i alarm o treści “Zello wymaga restartu”.

Mogę na dniach zrobić wersję samodzielną programu.

Zello wywala różnie. nieraz potrafi wyrzuci raz/dzień a czasem miesiac albo więcej spokój…

A no to lepiej, żeby był ten automatyczny restart.

Uwaga! Rabat -50%

Przez tydzień można nabyć tę wtyczkę za pół ceny. Licencja jest bezterminowa.

Nawet jeśli wyrzuci teraz to dzięki powiadomieni o można interweniować żeby restartowac ręcznie :blush:

1 polubienie

U mnie jak sprawdzalem wylogowywujac ręcznie. Przychodzi powiadomienie na tel i automatycznie sie samo loguje wiec jest ok. Czas trwania procesu jakies 15s. Fajna sprawa. Zawsze mozna sprawdzic czy po wysłaniu powiadomienia zello zalogowało sie spowrotem. W każdym bądź razie u mnie smiga.

1 polubienie

Nawet nie trzeba sprawdzać bo dekoder sam wyśle powiadomienie że zello zostało zalogowane.:grin: Oczywiście po uprzednim ustawieniu reguły specjalnej, :smiling_face: ogólnie wtyczka spełnia swoje przeznaczenie.

2 polubienia

Miło mi, że projekt się przydał. W razie problemów dawajcie znać, to postaram się pomóc

1 polubienie

Czy mozna zakupić samą wtyczkę, nie posiadam SA

U mnie dziala w telegramie jak i w SA. Tylko ja mam osobny kanal zrobiony do tego zello i nikomu nie przychodzi powiadomienie tylko na moj telefon.