Proszę o informację jak zapisać szablon powiadomień przez selekt alarm aby informował o wszystkich alarmach z info kiedy , nazwa jednostki, numer jednostki. na telegram
Ustawiłem wszystkie alarmy , numer jednostki 0, nr woj, 0, nr powiatu 0 a w szablonie wpisałem $kiedy, $nazwajednostki
Rozumiem, że celem jest odbiór wszystkich odczytów na komórce przez komunikator Telegram w zadanym formacie:
Prawidłowy format powiadomienia: $kiedy $nazwajednostki $jednostkanr, ten ciąg znaków należy wpisać podczas dodawania akcji przekazującej do SelektAlarmu w schemacie reagowania ustalonym na wszystkie odczyty.
Takie ustawienie pozwoli już nam odbierać alarmy na komórce w apce SelektAlarm, jeśli chcemy dodać sobie kanał do rozmowy na Telegramie, to odsyłam już do gotowego poradnika: Alarm przez Telegram • Strona Bartka
Przeniosę tę dyskusję do publicznej części forum, ponieważ innym użytkownikom może się to przydać.
Schemat powiadomien mam wszystko elegancko ale dlaczego mi przychodza alarmy podwojnie i dlaczego tez wchodza alarmy z piwiatow ktore sie sa w schemacie alarmowania???
Co do wysyłki złych powiatów to pewnie reguły są źle ustawione, proszę zrobić zdjęcia i wysłać:
okno schematy reagowania (z widokiem wszystkich reguł), jeśli któraś reguła nie mieści się w całości w oknie to proszę je powiększyć, żeby było widać co jest ustawione
akcje ustalone w problematycznej regule (zaznaczyć z lewej i wysłać to co jest z prawej strony)
Selekty czasami wychodzą kilka razy, jak stacja w remizie nie usłyszy. Większość akcji możliwych do ustawienia w programie daje opcje ignorowania powtórzonych alarmów.
Trzecia reguła od dołu działa na wszystko z województwa 15 co nie jest powiatem 17 jeśli rodzaj selektu to ALARM, domyślam się, że zadziałała reguła na Kościan 1515 i dodatkowo ta trzecia od dołu, która działa na każdy powiat z obszarem zaczynającym się od 15.
Trzeba ją usunąć albo wyłączyć to zanegowanie.
Dodatkowo polecam sobie nazywać te reguły powiatami, choć nie jest to konieczne żeby system działał.
Tylko woj 15 to wlkp a powoaty 15 to koscian a 17 to leszno. To sa dwa rozne powiaty. Wiec nie wiem dlaczego z powiatu 15 mi powoadomienia wchodza podwojnie ale nie wszystkie
Tak jak mówiłem ta druga reguła jest ustawiona tak, że łapie wszystko co zaczyna się od 15 i nie jest z Leszna, więc dlatego Kościan idzie dwa razy. Raz go łapie reguła na Kościan i potem ta druga, która jest źle ustawiona.