Ucięta końcówka sygnału - Baofeng

Witam, mam problem z dekodowaniem, mam radio Baofeng i podczas dekodowania przeważnie brakuje mu jednej lub dwóch cyfr no i wiadomo wtedy selektu nie łapie jest możliwość jakoś to skorygować aby starał się złapać cały? Dodam że nie zawsze tak jest i czasami dekoduje cały ciąg liczb. A drugie pytanie jesteś jakieś sprawdzone radio które najlepiej sobie radzi z dekodowaniem i łapie dalekie zasięgi bo wiadomo radio radiowi nie równe. Pozdrawiam

Witam,
Proszę podesłać nagrania, które nie są prawidłowo czytane.
Co do dobrego radia, to proponuję założyć temat na forum.
Pozdrawiam serdecznie.

PS. W dekoderze można ustawić nagrywanie.

Dobrze dziękuję tak zrobię, nagrało plik ale nie mogę go odtworzyć , jest w formacie .wav rozmiar 29 mb

Maksymalny rozmiar załącznika to 20 MB wg ustawień forum. W dekoderze można zmniejszyć rozmiar plików albo można pociąć ręcznie w bezpłatnym Audacity. Mi wystarczy tylko jeden/dwa selekty, żeby puścić to u siebie na różnych ustawieniach i sprawdzić. Ewentualnie można przesłać przez dysk Google albo inny.

Już powinno sie otworzyć, przy koncowce nagrania jak sie nie myle jest ten selekt.

Wyizolowałem z nagrania sam fragment z selektem i go przeanalizowałem:

W nagraniu brakuje ostatnich czterech tonów. Wygląda to tak, jakby nadajnik przerwał nadawanie, coś zakłóciło sygnał całkowicie albo radio miało funkcję skanowania i przełączyło się w tym momencie na inny kanał.

Dziekuje za analize. No własnie takie coś mam jak ma wyłapywać selekt z dalszej odlegości, ucina go lub końcówka numeracji jest niepoprawna. Nie używam skanera do selektów jest ustawione na jedym kanale.

dodam że radio jakie uzywam do dekodowania to Baofeng UV-82 8W

Może wie jakbym mógł to zaradzić ?

Dzień dobry dostałem wiadomości, dzisiaj będę rozmawiać z kolegą, który odbiera z dużego obszaru i podpytam jakie radio używa oraz czy miał ten problem z ucinaniem selektów. Pozdr.

Dziękuję ślicznie będę czekał na odpowiedź, zależy mi radio aby radio było przeznaczone do selektow aby dobrze łapał daleki zasięg no i aby był dokładny. Używam anteny diamond x300.

Pozdrawiam

Byłem u innego kolegi i pożyczył mi on tego Baofenga. Spróbuję ustawić to u siebie. Kolega jeszcze wspomniał o dostosowaniu długości anteny do długości fali, o ustawieniu squelchu i o określeniu czy pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem nie ma istotnych fizycznych przeszkód. Napiszę gdy będę wiedzieć coś więcej.

Fizycznych przeszkód na pewno nie ma bo jest na dachu w najwyższym punkcie i nic w koło nie ma ani nadajników/elementów metalowych. Dodam że tylko mam takie problemy na baofengu chodz zaleta jego jest to że daleko łapie. Używałem wcześniej radio yaesu i łapał wszystko jak leci bardzo dokładnie ale mniejszy obszar. Jestem skłonić się do zmiany radia jeśli bym wiedział jaki jest na prawdę dobry na takie rzeczy.
Dziekuje za pomoc

Rozmawiałem z tym kolegą od dużego obszaru i zrobiłem notatki. Mam nadzieję, że się przydadzą:

Baofeng niekoniecznie do użycia z dekodowaniem selektywnych - tania chińszczyzna.
Inaczej odbiera z ładowarką a inaczej z baterii.
Można podłączyć zasilanie bezpośrednio do radia (bez baterii).
Można uziemić antenę, ale trzeba również uziemić zasilacz.
Ładowarka może przenosić zakłócenia z sieci jeśli nie jest uziemiony zasilacz. Zarówno komputer jak i zasilacz radia uziemić.

Dostroić antenę zewnętrzną miernikiem SWR do długości fali.

Przeszkody fizyczne:

• Ledy blisko radia
  • Transformator siejący zakłócenia elektromagnetyczne
  • Drzewa i duże budynki betonowe
  • Linia wysokiego napięcia

Dostosować wysokość anteny, żeby powyższe przeszkody nie były w linii nadajnik-odbiornik.
Dobre anteny:

• Diamond F-23
  • antena Sirio strażacka

Da radę złapać ponad 100 km, ale zbyt duży zasięg może powodować problemy, jak się dwa komunikaty nałożą w tym samym czasie (z dwóch nadajników).
Czasami złapie coś przy lepszej propagacji, ale nie można oczekiwać powtarzalnych efektów dla pewnych miejsc, bo warunki środowiskowe się zmieniają.
W deszczu zasięgi maleją. W słońcu rosną.

Co do radia to zapomniałem się spytać, ale dopytam czego używa. Słyszałem różne głosy, że Motorole są dobre i nawet ktoś tu na forum je polecał.

1 polubienie

Dziękuję za pomoc, no ja też słyszałem że bado jest słabe do tego, dlatego szukam specjalnie na selekty, mam obecnie zrobione tak że pod jedną antenę mam podłączoną dwa radia, oddzielne na selekty. I właśnie szukam dobrego radia

A w jaki sposób to jest podłączone? Co zostało użyte do rozdzielenia sygnału na dwa radia?

Za pomocą trójnika BNC

https://allegro.pl/oferta/adapter-antenowy-zlacze-trojnik-wtyk-bnc-2x-gniazdo-bnc-16811316743

Okej gadałem z kolegą jeszcze raz i on używa Motoroli GM350. Powiedział, że to radio obsługuje 4 kanały, ale on używa tylko jednego kanału i ma ustawione na częstotliwość selektywnych. Według niego każde rozdzielanie sygnału pogarsza zasięg i dużo lepiej mieć dwie anteny, jeśli potrzebny jest też nasłuch.