Witam od jakiegoś czasu mam problem z odbiorem powiadomień z selekt alarmu , to znaczy one przychodzą, ale telefon nie uruchamia ustawionego sygnału dźwiękowego ani nie pojawia się wiadomość , czasem zadziała po kilku minutach lub po odblokowaniu telefonu , mimo iż w aplikacji jest wszystko włączone. Pytanie, czy da się coś z tym zrobić
Siema a nie masz trybu nie przeszkadzaj włączonego? Musisz dodać wyjątek żeby apka mogła dawac dźwięk to się robi w ustawieniach
Sprawdziłem ta funkcja jest wyłączona całkowicie
Masz może jakiś chiński telefon? U mnie jest tak samo w Infinixie.
Mam telefon Redmin Note 13 pro już wszystkie uprawnienia włączyłem tej aplikacji i dalej to samo wiadomości są opóźnione
Ja ten problem rozwiązałem instalując aplikacje Telegram X. Powiadomienia zawsze przychodzą.
Miałem identyczną sytuację na Samsungu Galaxy S10 Plus, kombinowałem na wszystkie różne sposoby i ostatecznie dałem sobie spokój z SelektAlarm. Poszedłem w kierunku powiadomień na Discord i nigdy nie miałem żadnego problemu.
Aplikacja SelektAlarm wykorzystuje systemową usługę dostarczania powiadomień push, niestety usługa ta nie była projektowana stricte do tego typu rozwiązań wymagających wysokiej dostępności, przez co mogą występować problemy na niektórych komórkach. Skuteczność powinna być zbliżona do aplikacji E-remizy, która również używa technologii push.
Zalecam wyłączyć funkcje optymalizacji baterii dla apek SelektAlarm i Usługi Google Play. Dodatkowo warto wyłączyć funkcje oszczędzające transmisje danych komórkowych, ponieważ mogą one mieć wpływ na dostarczanie powiadomień push.
Zauważyłem te problemy dawno temu i od tego czasu rozwijam System SelektAlarm jako rozwiązanie modułowe z możliwością dostarczania na wiele platform. Aktualnie możliwy jest odbiór kanałów SelektAlarm w aplikacji Telegram i eksperymentalnie przez WhatsApp. Rozważam również integrację z Discordem.
Zalecane jest połączenie kilku metod alarmowania w celu zwiększenia skuteczności systemu alarmowego.
@Bartek nie pomyśl czasem, że napisałem z pretensjami do Ciebie jako do twórcy aplikacji. Pretensje trzeba kierować do producentów smartfonów, którzy na wszelakie sposoby próbują ograniczyć “prądożerność” swoich urządzeń, przez co twórcy aplikacji mają przekichane.
@piotrek-tje dziękuję za wpis jak i za ten poprzedni. Krytyka również jest potrzebna, ponieważ pozwala każdemu użytkownikowi lepiej wykorzystywać dostępne narzędzia oraz sam widzę co trzeba poprawić. Żadne rozwiązanie nie jest idealne. Internetowe usługi miewają problemy i tyczy się to każdej aplikacji. Dopiero miks kilku opcji daje gwarancję.
Zgadzam się, natomiast duże aplikacje takie jak WhatsApp, Discord czy Telegram nie mają ograniczanej pracy w tle przez nakładki chińskich producentów, co pozwala im skuteczniej odbierać powiadomienia. Warto o tym pamiętać.
Czuję, że SelektAlarm będzie ewoluować w kierunku apki do zarządzania alarmowaniem, niekoniecznie stricte odbiorczej.