Selekt-alarm jako alternatywa dla powiadamiania DIGITEX

Hej, pytanie stricte do czynnych strażaków którzy zdecydowali się na ten rodzaj powiadamiania alternatywy digitexa. Jak wrażenia z systemu?

Aby system działał poprawnie ( od strony PSP ) musi być urządzenie które odpowie na dany kod.
Czyli np:
PSP wysyła kog dla jednostki (1012) to musi uzyskać odpowiedź że to urządzenie odebrało wiadomość .
Jak są kontrole w PSP to są robione testy i później jest zapytanie czemu dana jednostka generuje błąd komunikacji i co jest przyczyna, a i czy poczyniono kroki aby błąd naprawić.

p.s. Ja u siebie mam zainstalowany dekoder jako backup dla 40 jednostek który aktywuję usługę PASOSP lub inne.

U mnie komenda uznaje Selektywne wywołanie Digitex jako jedyną formę alarmowania, która oczywiście może wyzwalać inne formy alarmu typu smsy czy jednoczesne alarmowanie (dzwonienie). Nawet eRemiza, którą wprowadziliśmy na siłę jest uznana za “zło” bo jest niby sprzeczna z ich wewnętrznymi przepisami.
A dekoderem musiałem “przejść do podziemia”. Kiedyś kilka powiatów korzystało z moich powiadomień - teraz udostępniam je wąskiemu gronu znajomych.
W maju został wezwany na komendę mój komendant gminny po to tylko żeby mi przekazał, że jak nie wyłączę “apki” sprawa zostanie zgłoszona “odpowiednim służba” jeszcze coś o MSWiA oraz prokuraturze mu mówili. W sąsiednich powiatach też była nagonka na dekoder i kilku moich znajomych ograniczyło grono odbiorców powiadomień.

MSWiA guzik by zrobiło. Jest to sygnał analogowy nie kodowany. Nic złego nie robisz i nie utrudniasz życia w eterze. Ale fakt. Szkoda zachodu, żeby włóczyć się i składać wyjaśnienia. Mnie parę lat temu KP i KW ścigały za to, że podłożyłem głos pod filmik jak się drabina wyłożyła przed jednostką na przeglądzie, zrobiło szał w necie i mieli wielki ból D. hehe

Co do E-remizy to jest to częściowo niezgodne i stąd problem, choć na tą chwilę jest to zmienione.
Ja w PSP mam postawiony specjalnie komputer który działa jako backup aktywowania powiadomień np na PAS OSP.
Co do DIGITEX to jest “monopolista” ( tak jak niegdyś TP s.a.), a wynika to z tego że oni kiedyś w latach 90 dostali aprobatę KGPSP ( co to jest aprobata - odsyłam do Wikipedii)

p.s. od 3 tygodni testuję nową wersję 2,18. W zeszłym tygodniu została wyłączony pierwowzór 1,19 i na tą chwilę jest ok.
Powiadomienie otrzymywane na aplikację Bartka jest prawie niezwłocznie po odebraniu odpowiedniego kodu, ok 5sek po zaszyna dzwonić tel z PAS OSP, a na koniec odzywa się dopiero E-remiza ( która jest zapięta z SWD ).

Była/jest niezgodna, ale pewnie połowa polski używa eremizy.
Sam używam starej wersji i nowej z + oraz przez clona kolejnej er+ bo abakus jakoś nie przewidział lub nie chciało im się komplikować aplikacji uwzględniając to, że można być w więcej niz w jednej OSP. Wiele razy pisałem do abakusa z prośbą, żeby rozwiązali jakoś to.
Pisałem jeszcze o inne sprawy, a zwłaszcza o uruchamianie alarmów er przez dzwonienie/smsa — ale brak odzewu. Wydaje mi się ze abakus z digitexem jakoś się dogadali, żeby nie wchodzić sobie w drogę.
A wracając do mojej komendy to głównym tłumaczeniem przeciw er jest to ze nie będą obcej firmie udostępniać alarmów i danych zdarzenia, jakby nie wiedzieli, że SWD też jest od abakusa.

Zgaduję, że wkradła się literówka (aktualnie najnowsza wersja to 2.15). Cieszę się, że aplikacja się sprawdza i dziękuję za opinię.

Tu się mylisz, sygnał jest co prawda analogowy, ale kodowany. Słuchać możesz dekodować również, ale nie możesz udostępniać pozyskanych informacji… Tylle wg przepisów. Pozdrawiam

Czy dało by się, aby w aplikacji zapisywała się historia powiadomień z czasem i datą?

@Adam Można odbierać SelektAlarm poprze Telegram i wtedy jest widoczna historia alarmów w oknie rozmowy tego programu.

Więcej informacji: Alarm Telegram • Strona Bartka

Już ogarnąłem telegrama, jak bym czytał całośc to bym nie szedł w WhatsApp. To jest idealne rozwiązanie dla mnie ten telegram. Dzięki i Pozdrawiam