Cześć, dostałem propozycję dodania do dekodera funkcji, która pozwoli sterować przekaźnikami na USB. Pomysłodawcą jest @Przemo84 i podesłał mi on link do jednego z tych modułów:
Moduł kosztuje tylko 3 zł i będę go testować z dekoderem.
Czy ktoś jeszcze jest zainteresowany tą funkcją? A może używa innego przekaźnika? Proszę o wszelkie informacje na ten temat tu albo na PW, wtedy będę mógł dodać za jednym razem wsparcie dla większej liczby przekaźników. Zależy mi na stworzeniu rozwiązania, które nie będzie wymagało kupowania konkretnego rodzaju modułu od jednego producenta.
Najlepszym rozwiązaniem jest on/off z ustawieniem czasu na jaki moduł ma załączać alarm. Jeszcze jedna mała uwaga bo te przekaźniki mają 2 tryby pracy. Czyli Normal Open(stale otwarty) i normal close(stale zamknięty). Nie sprawdziłem czy przy załączeniu alarmu gniazdo (pin) wyjścia NC przechodzi w stan otwarty gdy na pinie NO podane jest zasilanie. Sądząc po schemacie na przekaźniku styk z NC przeskakuje na NO. Zastanowiło mnie to ponieważ w tamtym dekoderze działanie dla reguły jest on lub off. Według mnie chyba niepotrzebne gdyż nie jest możliwe by moduł podawał jednocześnie napięcie na 2 piny. Jedyna opcja to włącza odbiornik lub rozłącza od niego zasilanie.
Fajną opcją była by możliwość obsługi kilku modułów jednocześnie. Czyli np com6, com 7… Przykładowo… Alarmowana jest jednostka z powiatu-moduł załaczajacy światło ostrzegawcze. Alarmowana Jednostka “macierzysta” - 1modul włącza światło, drugi dodatkowo załącza syrenę dźwiękową, a trzeci otwiera dajmy na to bramę. I w takiej sytuacji potrzebny czas działania dla tego trzeciego(brama) ok. 1-3 sek. Dla drugiego(syrena} np 15 sekund, dla pierwszego (światło) 30 sekund.
Wiem… Może to trochę skomplikowanie brzmi ale chodzi mi o przypisywanie określonego modulu/portu com do wykonania określonej akcji dla wybranej jednostki. Tak jak powiadamianie na SA… Można dać kilka kanałów dla jednostki. Tak w tym przypadku dodanie kilku modułów.
Przekaźnik wprowadzamy do obwodu szeregowo, czyli robimy przerwę w obwodzie (ucinamy drut z fazą) i pierwszą część przewodu przykręcamy do styku COM (common) przekaźnika (nie mylić z COM portem w Windowsie), a drugi przykręcamy do NC (normally closed), bądź NO (normally open) w zależności od potrzeby.
Przekaźnik domyślnie zwiera NC z COM, można to potwierdzić miernikiem elektrycznym w trybie testowania diód, powinien piszczeć po przyłożeniu sond do NC i COM dla przekaźnika, który nie jest aktywny. Aktywacja przekaźnika powoduje przełączenie styku COM w taki sposób, że styka się on z NO zamiast z NC.
Większość osób będzie zainteresowana podpięciem pierwszego druta przeciętej fazy do COM oraz drugiego do NO, wtedy przekaźnik będzie uruchamiać obwód na czas swojej aktywacji. Proszę pamiętać o tym, żeby wyłączyć zasilanie na czas pracy z odsłoniętymi przewodami fazowymi, nie ponoszę odpowiedzialności za nieprawidłowe obchodzenie się z elektrycznością.
Też tak to widzę, będą kafelki akcji z polem do wybrania przekaźnika oraz instrukcji:
Wtedy użytkownicy przekaźników jednokanałowych wybiorą sobie ON/OFF, bądź opcję z czekaniem, a posiadacze niestandardowych urządzeń wklepią polecenia w formacie heksadecymalnym. Dekoder pozwala ustawić kilka reakcji, więc będzie można załączyć kilka przekaźników na raz.
Takie rozwiązanie powinno zadowolić każdego z użytkowników którzy korzystają lub chcą korzystać z modułu usb. Dobre rozwiązanie dla każdego strażaka ochotnika. Kiedy to mamy wyłączone dźwięki w telefonie,śpimy itd. Moduł podpięty do komputera z dekoderem szybko uaktywni alarm. Włączy oświetlenie. (np. Mój moduł obsługuje napięcie do 250v), otworzy bramę garażu w czasie gdy ubieramy się do wyjazdu do zdarzenia, możliwości jest mnóstwo.
NC(normal close) jeśli połączymy do niego odbiornik to załączenie modułu sprawi że zasilanie zostanie odcięte. Jeśli chcemy podłączyć alarm świetlny lub dźwiękowy to wpinamy kabel fazowy odbiornika pod port NO(normal open). Wtedy załączenie modułu poda prąd na syrenę lub światło alarmowe.