Witam, czy miałby ktoś do polecenia zestawy radia jak i anteny, który mają dobry odbiór dla kanałów PSP, nie ma zakłóceń? Bardzo prosiłbym o opinie radiowców jeśli tu są, gdyż poszukuje a nie mam pojęcia co wybrać.
Więc tak..
to nie jest takie oczywiste jak myślisz.
Po pierwsze jak masz daleko ( w linii prostej) od stacji PSP.
Jakie jest usytuowanie terenu w owym kierunku i przeszkody terenowe.
Co rozumiesz przez pojęcie zakłócenia ( ma znaczenie też jakość samego radia )
Anteny są w szerokim wachlarzu, od 1/4 do 4x5/8 ( oraz anteny kierunkowe)
A ja mam pytanie mam unidena 125, do psp w lini prostej mam max 20 km. Stanowisko słychać super, straże z radiostacji samochodowych z całego powiatu tez super. Ale jak nadają z nasennych to nawet z 5 km ciężko zeby cos usłyszeć. Co moze byc przyczyną? Mam antenę na dachu
cześć,
moim zdaniem tu jest kwestia mocy nadawania radiostacji. Stacje bazowe, samochodowe mają o wiele większą moc nadawania (ok. 20W) i oczywiście umiejscowienie anteny w takich stacjach. Radia nasobne specyfikują się mocą nadawania ok 5W co skutecznie ogranicza ich zasięg i oczywiście antena w takich stacjach, jest o wiele niżej i zależy w jakich warunkach się znajduje (budynki, linie energetyczne.
Motorola GM360 i antena Diamond x300 , daj tylko znać gdzie chcesz montować antenę.
Są też inne anteny ale to zależne jest od twojego budżetu , i od montażu anteny np. Na balkonie itd.