Propozycja sposobu udostępniania numerów OSP

Proponuje, aby administrator @Bartek stworzył coś w rodzaju dysku sieciowego (lub w innej formie), na który każda chętna osoba mogłaby wysyłać swoje eksportowane numery jednostek wraz z nazwami.
Pliki .txt mogłyby być opisywane np. w ten sposób:
woj. pow. komenda
54 17 Dębica
Spokojnego

Planuję utworzyć wspólną bazę numerów dla użytkowników dekodera. Realizacja w postaci dysku sieciowego nie jest efektywna oraz w długoterminowym ujęciu będzie wymagać większego wkładu w zarządzanie niż klasyczna relacyjna baza danych.

3 polubienia

Moja propozycja była jako tymczasowa do momentu utworzenia docelowego rozwiązania.

A tak w ogóle niedawno dowiedziałem się, że istnieje sieć połączonych ze sobą dekoderów mająca pokrycie większości polski i wysyłająca wszystkie odebrane selekty na wspólny serwer.
Wiem jeszcze, że używają 4-liczkowej numeracji powiatów i jednostek bez podziału na województwa.

Nie wszyscy użytkownicy dekodera korzystają z forum ponadto rozwiązanie z dyskiem sieciowym wymaga dodatkowej pracy od użytkowników polegającej na eksportowaniu swoich zapisów i aktualizowaniu ich. Nie sądzę by było to skuteczniejsze od aktualnej formy wymiany informacji opartej o forum.

Docelowy system będzie synchronizował zapisy jednym kliknięciem i będzie wbudowany w dekoder co przełoży się na większą liczbę zapisów.

Wiem, że niektórzy użytkownicy budują systemy o zasięgach wojewódzkich, natomiast nie słyszałem o tego typu ogólnopolskim systemie.

1 polubienie

Chyba że wprowadzić algorytm uzupełniania danych na stronie przy czym będzie można wygenerować gotowy plik do wrzucenia w program :smiley: .

1 polubienie