Propozycja sposobu udostępniania numerów OSP

Proponuje, aby administrator @Bartek stworzył coś w rodzaju dysku sieciowego (lub w innej formie), na który każda chętna osoba mogłaby wysyłać swoje eksportowane numery jednostek wraz z nazwami.
Pliki .txt mogłyby być opisywane np. w ten sposób:
woj. pow. komenda
54 17 Dębica
Spokojnego

Planuję utworzyć wspólną bazę numerów dla użytkowników dekodera. Realizacja w postaci dysku sieciowego nie jest efektywna oraz w długoterminowym ujęciu będzie wymagać większego wkładu w zarządzanie niż klasyczna relacyjna baza danych.

3 polubienia

Moja propozycja była jako tymczasowa do momentu utworzenia docelowego rozwiązania.

A tak w ogóle niedawno dowiedziałem się, że istnieje sieć połączonych ze sobą dekoderów mająca pokrycie większości polski i wysyłająca wszystkie odebrane selekty na wspólny serwer.
Wiem jeszcze, że używają 4-liczkowej numeracji powiatów i jednostek bez podziału na województwa.

Nie wszyscy użytkownicy dekodera korzystają z forum ponadto rozwiązanie z dyskiem sieciowym wymaga dodatkowej pracy od użytkowników polegającej na eksportowaniu swoich zapisów i aktualizowaniu ich. Nie sądzę by było to skuteczniejsze od aktualnej formy wymiany informacji opartej o forum.

Docelowy system będzie synchronizował zapisy jednym kliknięciem i będzie wbudowany w dekoder co przełoży się na większą liczbę zapisów.

Wiem, że niektórzy użytkownicy budują systemy o zasięgach wojewódzkich, natomiast nie słyszałem o tego typu ogólnopolskim systemie.

1 polubienie

Chyba że wprowadzić algorytm uzupełniania danych na stronie przy czym będzie można wygenerować gotowy plik do wrzucenia w program :smiley: .

1 polubienie

Wiadomo coś kiedy miałoby to się pojawić?

Na razie się z tą funkcją wstrzymuję i to nie z powodów technicznych, bo technicznie jest to bułka z masłem.

Nie mam pewności, czy ktoś się do mnie nie przyczepi po jej wdrożeniu. Natomiast jeśli jest tu jakiś prawnik, który się podpisze pod legalnością przekazywania tych danych, to natychmiast rozpocznę pracę.

1 polubienie

Publiczne udostępnianie numerów może nieść za sobą duże konsekwencje prawne. Nie łamiesz zabezpieczeń ale możesz zostać wplątany w akcje sabotażu syren na terenie kraju. Wystarczy że ktoś powoła się na twoją bazę numerów powiatów i jednostek OSP. Dla samego ciągania po sądach nie warto.

Jeśli była by to akcja na dużą skale / bardzo medialna to jest prawdopodbieństwo zainteresowania się przez ABW (tak jak to miało miejsce z radiostopem na kolei gdzie zatrzymali 2 osoby dla przykładu).

Podobnie ma się sytuacja kiedy ktoś tworzy Generator selektów (mimo że to nie jest nic trudnego) ale wystarczy że zatrzymana osoba wskazała by że kupiła generator od ciebie i dzięki temu mogła doprowadzać do sabotażu. Winnym nie będzie system (systemu do więzienia nie zamkniesz) tylko ten który będzie go próbował złamać i ten który został wskazany jako udziałowiec. Nie bez powodu nie da się od Digitexa kupić generatora na prywatną własność.

Myślę, że jeśli ktoś nadaje na częstotliwości selektywnych, to albo jest idiotą, albo ma pierwszy raz radio w ręku, albo jest konkurentem Digitexu. Łatwo wymienić firmy, które by na tym skorzystały.

Mój projekt zależy od stabilności systemu STQC, ale nie blokuję wymian, ponieważ wiem, że one przyśpieszają żmudny proces etykietowania odczytów i pomagają Strażakom. A może wdrożyłbym taką wspólną bazę kodów, ale z koniecznością zalogowania się przez mObywatel? Wtedy każdy odczyt byłby powiązany z PESEL-em i w razie problemów odpowiednie organy by się dowiedziały kto, jakich kodów żądał, co by odstraszało osoby ze szkodliwymi zamiarami.

Generator akurat zrobiłem tak, że wszystkie obliczenia są wykonywane po stronie serwera, z rejestracją kto ich żądał. Jest do tego oddzielna polityka prywatności i za ten program nie można zapłacić anonimowo kryptowalutami, więc “żartownisia” można namierzyć przez bank.

Serwisuje, naprawiam i modyfikuje instalacje elektryczne, DSP i DTG po remizach a ostatnio nawet poprawiam po instalatorach integrację systemu SOiA z DSP.
Czasem muszę przetestować lub nawet włączyć syrenę selektem. Przyznam się, że próbowałem uruchomić za pomocą Generatora selektów oraz innego dedykowanego dla serwisantów narzędzia, test/ syrenę i mi się to nie udało. Bo nieraz nie ma co przeszkadzać lub budzić dyspozytora. Więc to chyba nie jest takie proste jakby się wydawało. Jeśli komuś to się udało to proszę o kontakt na priv.
Spokojnego

1 polubienie

Udało mi się „wysłać selektywną” w takim układzie: laptop z generatorem → kabel głośnikowy → radio → radio → dekoder, w tym układzie przy maksymalnych ustawieniach laptopa dekoder mi złapał

Dekoder może łapać. Ale DSP już takie głupie nie jest. U nas w województwie już była sprawa, że próbowali załączać syreny i dekoder mi je wyłapywał, ale syrena nie szła. Może się udało raz na 20 prób. Prawda jest taka, że ten system jest na tyle prosty, że każdy głupi z pomocą chatu GPT stworzy sobie taki generator STQC