Dzień dobry podczas codziennych testów ucina sygnały tak jak na nagrani radio to baofeng uv-5r
Dzień dobry,
Jak to wygląda po wyłączeniu blokady szumów / squelch?
squelch cały czas ustawiony na 1
Ustawiona częstotliwość jest prawidłowa? Z nagrania wynika, jakby radiotelefon odbierał odpowiedź stacji DSP na test wysłany do niej, a to z reguły odbywa się na innej częstotliwości.
Ustaw sobie 148.72500 i porównaj bo obstawiam ze masz ustawione 148.82500
Po zmianie częstotliwości na 148.72500 wystepuja takie dzwieki podczas testow
a kabel do komputera docisniety? czasami jak nie kontaktuję to rwie sygnał
Tak oprócz tego mam nasłuch na Zello korespondencję słychać dobrze a te sygnały ucina
Najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie dwóch radii i na jednym miec selektywne tylko bez jakiegoś skanowania itp a na drugim tylko nasluch. Bynajmniej ja tak mam i jestem zadowolony. Dwa radia pod jedna antenę podlaczone i zbieram nawet alarmy/testy Polkowic czy Oleśnica. A moja lokalizacja to okolice Poznania.
W jaki sposób masz dokładnie zrealizowane połączenie do jednej anteny dwóch radiostacji?
Miałem podobny problem kiedy nasłuchiwałem na skanerze i korespondencji i selektów. Skaner nie zdążył się przełączyć na kanał z selektami i też ucinało mi kody. Podłączenie dedykowanego skanera tylko dla seletów rozwiązało problem - i na tym skanerze mam na sztywno ustawioną częstotliwość. Drugi służy do odbioru normalnej korespondencji.
Mam zalozony trójnik i podział z jednej anteny na dwa radia. I na jednym radiu mam tylko i wylacznie dekoder z selektami a na drugim tylko nasluch 2 kanalow przez zello i śmiga aż milo
Warto sprawdzić na 2 radiu czy też ucina, bo może być problem z radiem
Przede wszystkim odpowiednią glosnosc musi byc ustawiona i sql. Ja dwa dni dostrajalem radio bo i glosnosc radia musisz ustawic i gosnosc wejścia mikrofonowego czy LINE IN.
Ja mam ustawiony squelch na 0 . Czestotliwość 148.725. Zauważyłem że czasem blokada szumów potrafi za pożno otworzyć głośnik i ucina ton nawet przy bardzo dobrym sygnale.Zalecam otworzenie blokady szumów. Dodam że nawet słabsze sygnały dekoduje. Czyli te które są blokowane przez squelch.