Problem z Motorola GM360

witam
Ostatnio zakupiłem radiotelefon Motorole GM360 i chciałem ją podłączyć z kabla
Jack na komputer jednak gdy zrobiłem taki zabieg na komputerze są straszne szumy i gdy ktoś nadaje nie słychać nic tylko szumy ucichnąć i po zakończeniu korespondencji znowu wracają. Wie ktoś co to może być ?

A możesz opisać w jaki sposób podpoiłeś radio do pc ?? których pinów użyłeś ??

Pinu 7 i 11 z tego leci kable do karty dźwiękowej poprzez kabel jack o ile się nie mylę 3 kanałowy

Jak dla mnie masz złe piny.
Poprawne to 1 dla - gnd i 16 +

No bo właśnie walnąłeś się w pinach! Podpiąłeś się pod pin 11 a to jest flat audio - taki surowy sygnał co zawsze szumi :slight_smile:
Jak ktoś gada to ten szum trochę ucichnie bo sygnał go zagłusza, ale potem znowu wraca.
Żeby to ogarnąć musisz się podpiąć pod wyjście głośnikowe czyli piny 1 i 16. Ale UWAGA lepiej nie rob tego bezpośrednio bo możesz zjarać kartę.
Zrób se taki prosty tłumik z 2 rezystorów 100 i 10 ohm.

Masz dobrze podłączone ( PIN 11) , to jest kwestia jak jest zaklepane radio.

Krzyzak z tym „zaklepaniem” to raczej nie ma nic wspólnego :slightly_smiling_face:. Pin 11 w GM360 to flat RX audio, czyli surowy sygnał z demodulatora – on zawsze szumi i nie ma tu znaczenia jak radio jest zaprogramowane. To wyjście służy głównie do dekoderów albo modemów (packet, aprs), a nie do normalnego odsłuchu.
Do podłączenia pod komputer żeby słuchać, trzeba się wpiąć w wyjście głośnikowe (piny 1 i 16) i najlepiej zrobić prosty tłumik z rezystorów, bo inaczej można uwalić kartę dźwiękową.

Skoro tak twierdzisz.. pin 16 to wyjście głośnika ( i ma znaczenie poziom głośności)
Jak nie umiesz zaprogramować radia aby na 11 był dźwięk po SQ , to nie wprowadzaj ludzi w błąd.

1 polubienie

RX audio - tu ustawiasz co chcesz mieć ..

Ja widze że trzeba łopatą…
Pin 11 = surowy sok z owoców, pełen miąższu i pestek, trzeba przefiltrować, żeby dało się wypić.
Pin 16 = gotowy sok w kartonie, już filtrowany, smaczny i można od razu pić.
Popisy schowaj a bok pin 11 jest stworzony do czego innego!
Starasz przekonać chłopa że lepsza koza od baby…
Jeśli ktoś nie rozróżnia tych wyjść i próbuje wytłumaczyć, że „pin 11 daje normalny dźwięk po squelch”, to niestety wynika to z braku doświadczenia lub niewiedzy, a nie z „zaklepania” radia. Dokumentacja Motoroli to jasno potwierdza – pin 11 nigdy nie zastąpi wyjścia głośnikowego.

Przełącz w ustawieniach a się przekonasz.
Zakładka w oprogramowaniu daje możliwość wyboru, czysty, z SQ, SQ + ustawienia audio danego kanału)

Wszystkie stacje obiektowe DSP są tak podpinane ( zerknij w dokumentację)
Stacje wyniesione na GM to samo ( zasada działania na VOX )

Wszystkie rejestratory rozmów były tak podpinane w PSP ( a aktywacja zapisu jest po VOX, jak by szumiało to zapis trwał by cały czas)

1 polubienie

Krzyzak78 ma rację. trzeba squelch włączyć na złączu akcesori i jest cisza.

można 16, można też 11 z dodatkową konfiguracją

Odseparuj rx audio kondensatorem i po problemie