Problem z dekodowaniem

Witam,
zakupiłem i uruchomiłem program, ustawiłem wejście dźwięku lecz po kliknięciu " dekoduj" pojawia się komunikat “Rozmiar bufora: 0.1s” i program nie dekoduje sygnału.

Witam,
Proszę o zrzut ekranu komunikatu albo wideo.

Ze zrzutu ekranu, którzy otrzymałem na PW wynika, że sygnał jest bardzo cichy. Zaznaczyłem czerwoną linią miejsce, w którym program wskazuje siłę sygnału:

Brak oznaczenia ze strony programu to brak sygnału wejściowego z urządzenia Microphone (C-Media(R) Audio). Polecam dostosować głośność radia i karty dźwiękowej oraz upewnić się, że to urządzenie jest gniazdem, do którego podłączył pan radio. Dekodowanie z mikrofonu nie jest zalecane, urządzenie powinno nazywać się Line-In albo wejście liniowe.

Proponuję dla testu podłączyć do komputera telefon i puścić jakąś empetrójkę a następnie nagrać sygnał dekoderem bądź innym programem takim jak Audacity. Ten program pozwala zobaczyć falę dźwiękową na wykresie, co pomoże w rozwiązaniu problemu.

Moje pytanie związane z mikrofonem to podpinam pod ten temat. W ustawieniach mikrofonu jest taka funkcja AGC czy automatyczna kontrola wzmocnienia. Ma to być włączone czy nie? i czy może to wprowadzać jakieś “deformacje” syganłu?