Takie pytanko dla wszystkich. Mam podlaczone dwa radia przewodem audio jack/jack do komputera lecz jeden sygnał idzie z radia bezpośrednio do karty dźwiękowej w komputerze ktora obsługuje alarmy a drugie radio jest podlaczone do zewnętrznej karty dźwiękowej poprzez usb do komputera z którego mam nasluch na zello. Pytanie brzmi dlaczego selektywne sie nakładają na zello gdzie na zello jest tylko nasluch I nic wiecej. Nie ma tam kanału z selektywnym. Wejścia do kart odpowiednio dobrane zgodnie z podłączeniem. Pomoże ktos?
Czy wgrany jest program Virtual Audio Cable, wirtualny mikser albo jest włączona funkcja nasłuchiwania w którymś z urządzeń wejścia dźwięku?
Program virtual zainstalowany wybrane odpowiednie wejscia i nadal slycha co nie jest akceptowalne.
Właśnie mam to wszystko wyłączone. Z kolegą @Przemo84 cały czas rozmyslamy co moze byc przyczyną.
Hm a może postawić wirtualną maszynę z Windows i przekazać jej jedną z kart dźwiękowych w celu odizolowania jej od tej drugiej?
Takie szybkie rozwiązanie obchodzące problem, ale to trochę jak strzelanie z armaty do komara, nie ma sensu na słabym PC.
Podsuwam na wypadek przedłużających się trudności z ustaleniem przyczyny.
ale po co jest do tego virtualcabel. Ja mam trzy karty dźwiękowe podpięte do jednego kompa i śmiga wszystko bez problemu. Virtualcabel jest potrzebny do opcji gdy na zello jest przekazywane audio z dekodera o alarmie.
wszystko zależy od fizycznej karty dźwiękowej w komputerze, szczególnie kiedy używasz wejścia mikrofonowego. Większość kart pod USB dubluje karty fizyczne dlatego nakładają się na siebie. Ogólnie 2 lata mam tak połączone i nie było problemu z dekodowaniem
A idzie to w jakis sposób wylaczyc?? Na zello mam nasluch z jednego radia i nic wiecej z drugiego mam alarmy (selektywne) i to właśnie slysze na zello a nie chciałbym.
Tak więc u mnie wygląda to tak…. :
Na poprzednim komputerze 2xkarta pod USB +1xkarta zintegrowana. 1 karta pod zello (nasłuch) 1 karta pod zello (selekt). 1 karta do innego programu.
Na zello oczywiście słychać nasłuch, na zello selekt nasłuch plus SWOSP.
Po zmianie komputera każde zello słyszy tylko przypisaną dla siebie kartę dźwiękową.
W teorii karty dźwiękowe które są w komputerze, takie same. Konfiguracja podłączenia i ustawień identyczna…. W obu PC nie był instalowany żaden program typu Virtual Cable.
Systemy operacyjne również te same…
Nasłuchiwanie kart odpalone na każdej. Wyjście na głośniki podłączone do jednej z kart USB..
Wydaje mi się że wszystko zależy od konfiguracji sprzętowej komputera. Mam na myśli płyta główna.
W poprzednim komputerze przetestowałem różne kombinacje. Począwszy od wyłączenia nasłuchiwanie przez głośniki, zmiana w ustawieniach zello. Za każdym razem rezultat był taki sam. Czyli Zello - nasłuch słyszało tylko 1 kartę, zello-selekt słyszał sekwencje i korespondencję z drugiego radia i dodatkowo wtrącenia audio na dekoder.
W dniu dzisiejszym podlaczone 2 radia przez dwie karty dzwiekowe zewnętrzne karta w komputerze wykaczona i nadal sygnal sie pojawia na zello z radia które tylko ma włączony kanal do selektywnego. Także na tel slysze jak alarmy wchodza czy testy ja i nasluch ktory mam ustawiony na drugim radiu. Nie mam pomysły jak to rozwiązać. Brakuje juz koncepcji
Czy możliwe jest tymczasowe ustawienie drugiego komputera tylko i wyłącznie do Zello? Jeśli to rozwiąże problem, to można iść dalej w kierunku postawienia dwóch systemów operacyjnych na jednym komputerze w celu przydzielenia im oddzielnych urządzeń (audio).
Chociaż mi to wygląda na problem z konfiguracją audio, jednak w którymś z poprzednich wpisów został on wykluczony. Skoro nie nasłuchiwanie, to może jakiś nietypowy sterownik firmy trzeciej z podobną funkcją ukrytą w panelu jej sterownika audio albo coś w samym Zello pokroju “używaj wszystkich wejść jednocześnie”. Nie używałem nigdy jakoś specjalnie tego Zello, ale fizyczne rozdzielenie torów audio to kolejne obejście problemu.
Przebicie na karcie dzwiękowej, miałem kiedyś jedną sztuke Uniteka, która sama w sobie miała uszkodzenie na mikrofonowym było słychać trochę co leciało na słuchawkowym. To może też być przyczyną.