Mój sposób na powiadomienia mówione ZELLO

W pierwszej kolejności musimy zainstalować apkę zello na komputerze i utworzyć na nim konto użytkownika, który będzie wysyłał mówione powiadomienia.

Musimy także przygotować pliki .mp3 z mówionymi nazwami jednostek OSP. Ja używam syntezatora: Realistyczny syntezator mowy z tekstu i generator głosu AI , ale można też nagrać własny głos

Oraz jakiś program typu wirtualny kabel, w którym tworzymy wirtualne kanały audio.

W schematach reagowania na wybranej jednostce Dodajemy Akcję: Odtwórz dźwięk .

Wybieramy wyjście dźwięku- naszego wirtualnego kabla oraz ścieżkę dostępu do pliku. Możemy indywidualnie do każdego pliku dodać ścieżkę albo umieścić wszystkie pliki .mp3 w jednym katalogu i zakończyć ścieżkę dostępu, słowem: $nazwa. Tylko musimy pamiętać, żeby nazwy reguł były takie same jak nazwy klików .mp3 im przypisanych .
Ja używam syntezatora: Realistyczny syntezator mowy z tekstu i generator głosu AI ale mozna tez nagrać własny głos

Jeżeli jako wyjście wybierzemy głośni wtedy będziemy z komputera słyszeć nazwy alarmowanych jednostek.

Przechodzimy do zello. Możemy wysyłać powiadomienia bezpośrednio na nasze konto zello w telefonie ( musi być inne konto- użytkownik) albo utworzyć grupę, na którą możemy zaprosić większą ilość użytkowników, którym będziemy udostępniać powiadomienia mówione. Taką grupę możemy zabezpieczyć hasłem.

W ustawieniach w zakładce Audio wybieramy jako wejście nasz wirtualny kabel ( taki sam jak wyście z dekodera).

W zakładce Aktywacja głosem zaznaczamy: Włącz aktywację głosem i ustawiamy progi aktywacji . Musimy je dobrać eksperymentalnie.

W oknie głównym zaznaczamy użytkownika lub kanał, na który chcemy wysyłać powiadomienia oraz zaznaczamy przycisk- kłódkę obok przycisku nadawania.

3

!!! Każde kliknięcie poza wybranym przez nas użytkownikiem/ kanałem (ale na zello) spowoduje wyłączenie funkcji VOX więc i nadawania.

Po niewielkich przeróbkach można przesyłać w ten sposób także innego rodzaju Audio :wink: Byle w ramach legalności.

Spokojnego.

Ps. Konfigurację znacznie by uprościła wtyczka z syntezatorem mowy przesyłająca bezpośrednio audio do zello lub innej aplikacji tego typu :wink:

Dzięki za napisanie poradnika :clap: :ok_hand:

Proces faktycznie można uprościć poprzez użycie wtyczki z syntezatorem:
obraz

Użycie wtyczki powoduje, że nie ma konieczności zabawy ze ścieżkami plików audio i nie trzeba ich wcześniej nagrywać. Ponadto można użyć zbiorczej reguły dla wszystkich jednostek z danego powiatu/województwa bez konieczności dodawania reguł na każdą jednostkę z podobną treścią (różniącą się tylko ścieżką do pliku z głosem).

Natomiast implementacja bezpośredniego przekazywania dźwięku wymaga przerobienia aplikacji odbierającej audio lub napisanie sterownika urządzenia dźwiękowego dla systemu Windows, co wydaje się przerostem formy nad treścią, gdy istnieją takie programy jak VB-CABLE, które realizują dokładnie tę funkcjonalność.

1 polubienie

Chodziło mi o przesyłanie bezpośrednie za pomocą właśnie wirtualnego kabla.