W pierwszej kolejności musimy zainstalować apkę zello na komputerze i utworzyć na nim konto użytkownika, który będzie wysyłał mówione powiadomienia.
Musimy także przygotować pliki .mp3 z mówionymi nazwami jednostek OSP. Ja używam syntezatora: Realistyczny syntezator mowy z tekstu i generator głosu AI , ale można też nagrać własny głos
Oraz jakiś program typu wirtualny kabel, w którym tworzymy wirtualne kanały audio.
W schematach reagowania na wybranej jednostce Dodajemy Akcję: Odtwórz dźwięk .
Wybieramy wyjście dźwięku- naszego wirtualnego kabla oraz ścieżkę dostępu do pliku. Możemy indywidualnie do każdego pliku dodać ścieżkę albo umieścić wszystkie pliki .mp3 w jednym katalogu i zakończyć ścieżkę dostępu, słowem: $nazwa. Tylko musimy pamiętać, żeby nazwy reguł były takie same jak nazwy klików .mp3 im przypisanych .
Ja używam syntezatora: Realistyczny syntezator mowy z tekstu i generator głosu AI ale mozna tez nagrać własny głos
Jeżeli jako wyjście wybierzemy głośni wtedy będziemy z komputera słyszeć nazwy alarmowanych jednostek.
Przechodzimy do zello. Możemy wysyłać powiadomienia bezpośrednio na nasze konto zello w telefonie ( musi być inne konto- użytkownik) albo utworzyć grupę, na którą możemy zaprosić większą ilość użytkowników, którym będziemy udostępniać powiadomienia mówione. Taką grupę możemy zabezpieczyć hasłem.
W ustawieniach w zakładce Audio wybieramy jako wejście nasz wirtualny kabel ( taki sam jak wyście z dekodera).
W zakładce Aktywacja głosem zaznaczamy: Włącz aktywację głosem i ustawiamy progi aktywacji . Musimy je dobrać eksperymentalnie.
W oknie głównym zaznaczamy użytkownika lub kanał, na który chcemy wysyłać powiadomienia oraz zaznaczamy przycisk- kłódkę obok przycisku nadawania.
!!! Każde kliknięcie poza wybranym przez nas użytkownikiem/ kanałem (ale na zello) spowoduje wyłączenie funkcji VOX więc i nadawania.
Po niewielkich przeróbkach można przesyłać w ten sposób także innego rodzaju Audio Byle w ramach legalności.
Spokojnego.
Ps. Konfigurację znacznie by uprościła wtyczka z syntezatorem mowy przesyłająca bezpośrednio audio do zello lub innej aplikacji tego typu