Jedno radio - dwa kanały jednocześnie - szukam sprzętu

Hej potrzbuje radia które umożliwi nasłuch kanału selektywnych a także powiatowego na jednym urządzeniu bo obecne radio które mam nie zdaje w tym temacie egzaminy

Cześć, był już podobny temat na forum:

Dopasowałem tytuł tego tematu w celu wskazania, że ten temat nie jest bezpośrednim duplikatem. Chodzi o odbiór dwóch kanałów jednocześnie przy użyciu jednego odbiornika i obawiam się, że trudno będzie to zrealizować bez istotnych minusów, ale może jakiś ekspert wyprowadzi mnie z błędu :smile: pozdr.

Ja mam retevisa rt 95 podłączone pod dekoder i mam masluch dwuch kanalow. Jeden kanal idzie przez dekoder jako selektywne a drugi kanal idzie przez diskorda i robi jako zdalny nasluch w telefonie kanalu powiatowego

Opisz moze osobny temat tego jak masz zrobione :slight_smile:

Jeśli chodzi o takie rozwiązanie to polecam radio które ma 2 niezależne Vfo. 2 wyjścia audio. Wtedy jest gwarancja że radio usłyszy selekt pomimo nadawanych korespondencji na kanale Powiatowym. Pierwsze radio to Zastone D9000, drugie to anytone at-d578uv. To radio z podwójnym vfo, podwójnym audio i DMR, dodatkowo wykrywa automatycznie rodzaj transmisji(analog/digital). Sam z niego korzystam. 3 typ to BFDX BF-TM8250. Klon Hytera. Również 2x Vfo i 2 audio +DMR

Tak. Wszystko pięknie. Tylko że w momencie gdy PSK nadaje to selektu już dekoder nie usłyszy.

Tutaj racja ale przewaznie kest tak ze najpierw selekt wchodzi a nastepnie PSK sie oddzywa bo panstwowka wyjeżdża ale nie do wszystkich zdazen.

Tylko zeby sie nie nakladaly rozmowy jak podlaczyc do komputera jak masz jedno wykscie na sluchawki???

Zależy co masz na myśli. Izolowane sygnału selektów dla dekodera? Mam drugą kartę dźwiękową pod USB. Do jednej karty idzie dźwięk z selektywnego wywołania który w głośnikach nie jest słyszalny (ponieważ wyłączyłem) a do drugiej karty drugim kablem podpięty kanał powiatowy który jest odtwarzany w głośnikach.

Przeważnie tak się dzieje ale gdy jest grubsza akcja i wyjeżdża PSP a do tego dysponowanych jest kilka jednostek OSP to wtedy zaczyna się loteria… Doleci selekt albo nie…

Dla znajomego zrobiłem taki nasłuch na Baojie BJ 318.
Działa z powodzeniem juz od kilku lat.
PS trochę denerwujące są selekty przy nasłuchu powiatu.

Dlatego ja mam selektywny wyciszony. W razie czego dekoder załącza syrenę i kogut jak jest alarm na moją jednostkę. A tak… Przychodzą tylko powiadomienia jaka jednostka została zaalarmowana. Nasłuch kanału powiatowego normalnie idzie przez głośnik.
ANYTONE AT-D578UV II Plus

Dekoder prawidłowo dekoduje selekty przy wyciszonym kanale selektywnym?

Nie ma co porównywać radia za 2 tys do takiego za 300 zł

Tak. Chodzi o to że wyciszony w komputerze. Tzn nie słychać w głośnikach komputera. Radio normalnie wysyła sygnał audio do karty dźwiękowej. Radio samo z siebie oczywiście nie emituje dźwięków po podłączeniu kabla jack do portu z tyłu. Kanał powiatowy też jest podpięty kablem audio do komputera i ten jest słyszalny w głośnikach.

aha.
To tu jest inaczej.
sygnał z obu kanałów leci na dekoder i na zello.
Spokojnego

Do nasluchu lepszy uniden 125 xl czy Baojie ?

Też tak miałem wcześniej. Ale jak kilka powiatów waliło selekty testowe jeden za drugim albo w jednym czasie to powiatu i HEMS nie było słychać. No i w pracy wkydzako trochę bo non stop pikało.

do 2 kanałów lepszy Baojie bo tanszy.
ale uniden będzie legalny bo ma sam odbiornik

Ja mam retevis rt95 i dziala az milo