Dźwięki powiadomień w aplikacji SelektAlarm

Cześć.
Czy ktoś wie dlaczego w niektórych modelach telefonów (np. U mnie w S25 Ultra i niektóre galaxy serii A) nie można ustawić własnych dźwięków na alarmowanie. Jest to o tyle upierdliwe że te stock’owe są ciche i trwają max 1 sek) . Biorąc pod uwagę że swoje alarmowanie traktuję jako alternatywę dla alarmowania ze swojej jednostki OSP ( co ciekawe selektAlarm niejednokrotnie jest szybszy :slight_smile: ) to jest to irytujące. Jedyne co ustaliłem to problem nie tkwi w ograniczeniach uprawnień dla aplikacji. Aplikacja w ogóle nie żąda uprawnień do dostępu do dźwięków.

1 polubienie

Cześć,
Niestandardowe dźwięki należy umieścić w folderze Notifications telefonu. Zalecane formaty: MP3, M4A, WAV. Następnie w ustawieniach telefonu trzeba przejść do ustawień aplikacji → SelektAlarm → Powiadomienia → (twój kanał alarmowy) → Dźwięk. Przetestować.

Alternatywa to utworzenie dwuosobowej grupy (Ty) i SelektAlarmBot na Telegramie, a następnie przypisanie tej grupie osobnego dźwięku w aplikacji Telegram. Mogę przedstawić pełną instrukcję, jeśli chcesz :slight_smile:

SelektAlarm został zbudowany z myślą o używaniu najmniejszej możliwej liczby uprawnień. Uprawnienie do czytania dźwięków z dysku nie jest konieczne, ponieważ używane są systemowe mechanizmy dostarczania powiadomień.

Pozdr.

Cześć. Spróbuj wrzucić dany dźwięk w menadzerze plików do folderu “Notification” i wtedy spróbuj ustawić go w aplikacji

Problem solved :slight_smile: tak proste rozwiązanie a ja drążyłem nie tam gdzie trzeba xD. Z Telegramu na razie nie skorzystam bo chcę do minimum skracać długość przekazywania informacji o alarmie.

Tak sobie myślę że bardzo szanuję za podejście o używaniu jak najmniejszej ilości uprawnień przez aplikację.

Kolejny raz dziękuję bardzo za pomoc. Kłaniam się nisko!

1 polubienie