Cześć. Czy dekoder zadziała na leciwym laptopie z Windowsem XP?
Cześć, wersje 2.0-2.14 wymagają .NET Framework 4.5, który wymaga systemu Windows Vista lub nowszego. Dekoder 2.15 wymaga .NET Framework 4.6.2, który wymaga Windows 7 SP1 lub nowszego. Rozważam napisanie lekkiego dekodera w Javie, wtedy byłaby możliwość uruchomienia go na prawie każdym systemie operacyjnym, natomiast na pewno nie miałby tylu funkcji co aktualny program.
Ok, czyli pozostaje mi to postawić na drugim laptopie. Czy jako urządzenie wejściowe da się wybrać “mix stereo”? Mamy “podpięte” zello pod radiostacje i chciałbym je wykorzystać. Nie chciałbym kupować kolejnej radiostracji.
Czyli co to oznacza?
Jeśli posiada Pan kartę dźwiękową, która ma wejście liniowe stereo, to może Pan podłączyć do jednego wejścia w komputerze dwa radia poprzez przejściówkę:
a następnie w dekoderze wybrać, który kanał ma być używany do czytania selektów. Drugi kanał można użyć jako źródło radia internetowego i w takiej konfiguracji Strażak dostaje powiadomienie na komórkę o wezwaniu a przez radio internetowe może posłuchać szczegółów rozmowy odbywającej się w eterze.
Czyli powiedz mi jak mam radio bezpośrednio podpięte kablem AUX to w którą stronę ma być ustawione bo jak przestawię całkiem w lewo to mi jakieś zakłócenia pokazuje
Domyślnie jest ustawione na środek (C — center), czyli że oba kanały są tak samo istotne, są one miksowane po równo do sygnału mono, a następnie taki sygnał trafia do algorytmu. Jeśli karta łapie jakieś szumy na drugim kanale, to można go wyciąć w ten sposób.
Można włączyć nagrywanie audio w dekoderze i takie nagrania zawierają sygnał odebrany od karty dźwiękowej sprzed miksowania do mono. Otwierając takie nagranie w programie do analizy audio łatwo określić, który kanał należy wyciąć.
Chodzi mi o to że mam samym jednym kablem podpięte i ustawię na środek to łapie zakłócenia
Zwykły kabel mam AUX nie taki jak ty wysłałeś
Możliwe, że twoja karta jest tylko mono i jak ustawiasz na środek to łapie twój sygnał z lewego kanału (jedynego), a jak dajesz na maksa w prawo to wycina lewy kanał całkowicie i dlatego nie pokazuje niczego.
Proponuję zastosować się do ogólnych zasad dotyczących redukowania szumów:
- kwestie fizyczne
- sprawdzić jakość przewodu AUX, stan izolacji
- sprawdzić stan wtyków i gniazd jack
- prowadzić przewody z dala od urządzeń emitujących zakłócenia, przewodów AC itd.
- ściszyć radio / przestawić antenę / poszukać informacji dla konkretnego radia
- ustawienia Windows
- wyłączyć/ustawić na najniższą wartość 0dB wzmocnienie wejścia liniowego/mikrofonu
- spróbować ściszyć trochę kartę dźwiękową np. ze 100 do 75 albo 50 (niektóre karty mają 100% przy 50 punktach głośności a potem robią przester/szumy)
- izolowanie przyczyny
- przetestować każdy element instalacji z osobna w celu znalezienia winowajcy
- zamiast radia podłączyć telefon i puścić sygnał o znanym kształcie
- spróbować z innym przewodem itd.
Też trzeba zaakceptować fakt, że nie da się uzyskać 100% czystości sygnału. Program radzi sobie z szumami o ile nie są one głośniejsze od tonów STQC. Nie daje rady natomiast, gdy jest przester powodujący zniekształcenie sygnału. Lepiej ustawić sprzęty ciut ciszej i odebrać mniej odległych jednostek, niż nie odebrać żadnej albo mieć przester dla tych, które są blisko.
Czyli powiedz mi na ile ustawić SQL jeszcze i gdzie ustawić z którego kanału żeby brało?
Masz jakąś poradę?
Nie jestem radiowym ekspertem, ale wiem, że squelch odcina słabe transmisje i w ten sposób usuwa szum. Należy go ustawić tak, aby zostawiał tylko dobrze słyszalne dźwięki. Takie ustawienie sprawdzi się przy założeniu, że odbiornik znajduje się w zasięgu nadajnika.
Zalecam poczekać, aż będą lecieć testy i na start wyłączyć squelch. Będzie dużo szumów. Następnie trzeba stopniowo zwiększać wartość na pokrętle SQL, aż zostanie tylko to, co powinno być słyszalne. Niestety nie znam konkretnej wartości, jaka się sprawdzi. Zależy ona od wielu zmiennych i najprościej ustawić metodą prób i błędów.
Nie mogę podać konkretnych częstotliwości.