Proponuje blokadę dostępu do Forum dla osób, które nie posiadają wykupionej licencji na dekoder.
W tym momencie każdy może założyć konto w serwisie i zyskać dostęp do Forum i z niego wyciągać informacją: dane kanałów SA, kody, informacje o użytkownikach, itd.
Dziękuję za propozycję. Obecność forum wskazuje na to, że projekt żyje. Forum nie zawiera danych osobowych. Adresy e-mail/IP są ukryte.
Nie mam pewności czy tak drastyczne działania, jak całkowite wykluczenie niewspierających osób przełoży się na plusy dla społeczności użytkowników dekodera. Na razie wyłączyłem publiczny katalog użytkowników, dzięki czemu trudniej poznać nicki wszystkich osób, które tutaj się wypowiadają.
Myślę, że dobrym pomysłem byłoby kompromisowe rozwiązanie, np. osobny dział forum tylko dla osób posiadających licencję
– temat do przemyślenia
A wydawało mi się, że to forum jest tylko dla użytkowników posiadających licencje… Hm… z mojej strony dodam tyle, że tak powinno być - nie masz licencji nie ma Cię na forum. Dane powiatów i jednostek nie powinny być od tak dostępne, gdyż stanowi to zagrożenie typu RADIOSTOP w PKP, mając kody można bez problemu robiąc pliki mp3 z telefonu i baofenga uruchomić wszystkie jednostki w powiecie, a nie chciałbym do tego przykładać ręki podając dokładne kody i nazwy jednostek. Mam nadzieję, że Administrator szybko załata tą dziurę… Chociaż część forum dotyczącą bezpośrednio danych niejawnych w postaci kodów…
Wpisy dotyczące nazw i numerów województw, powiatów i jednostek zostały przeniesione do ukrytej kategorii do czasu zasięgnięcia przeze mnie porady prawnej.
Osobiście nie uważam by udostępnianie tego typu informacji było nielegalne z uwagi na fakt iż STQC nie wykorzystuje szyfrowania a sam standard jest opisany w internecie, podobnie jak wspomniany RADIO-STOP. Ukrywanie informacji o nazwach nie czyni wspomnianego ataku niemożliwym, ponieważ przy użyciu prostej matematyki można wygenerować wszystkie możliwe kody. Można również po prostu słuchać i powtarzać komunikaty co również będzie bardzo szkodliwe i nie wymaga to znajomości ani nazw jednostek ani nawet tego jak STQC działa.
Niestety prawnicy, z którymi rozmawiałem, nie byli w stanie potwierdzić, ani zaprzeczyć temu, czy wolno udostępniać informacje o nazwach i kodach powiatów. Przywróciłem te tematy, gdzie nie zauważyłem by wypowiadały się osoby przeciwne publikowaniu tych informacji. Reszta trafiła do nowej części forum:
Jeśli gdzieś się pomyliłem, to proszę o wiadomość w celu odpowiedniego przeniesienia wpisu lub jego usunięcia z forum.