Witam serdecznie.
Zainstalowałem “Wirtualny kabel” VB CABLE ponieważ korzystam z RTL-SDR i chcę przekazywać dźwięk z aplikacji do aplikacji. Jednak bez względu jakie źródło dźwięku wybiorę to wyskakuje taki sam błąd. Było tak od początku zainstalowania Dekodera STQC jednak przypuszczałem że zainstalowanie sterowników i wirtualnego kabla pomoże.
Sprobuj virtual audio cable, u mnie chodzi z vb zazwyczaj byly problemy
Cześć, bardzo ciekawy przypadek, komunikat błędu nie podaje zbyt wiele szczegółów. Zacznijmy od określenia, czy winny jest stricte dekoder, czy może wirtualny kabel audio.
Zalecam uruchomić dowolną inną aplikację nagrywającą audio i spróbować nagrać sygnał. Jeśli inna aplikacja będzie w stanie przechwycić dźwięk z kabla, to jest to problem dekodera i w takim wypadku będziemy dążyć do powtórzenia tego błędu na moim testowym komputerze w celu ustalenia dodatkowych informacji.
Jeśli żadna aplikacja nie może nagrywać audio z tego kabla, to może być kilka przyczyn:
- uszkodzona instalacja lub konfiguracja wirtualnego kabla
- niestandardowa konfiguracja systemu (np. coś zabrania użytkownikowi nagrywanie dźwięku)
- szwankujący dysk systemowy
- antywirus coś blokuje
Jeszcze teraz mi przyszło do głowy, że może w nowych Windowsach wprowadzili jakieś opcje blokowania dostępu do nagrywania dźwięku (na kształt uprawnień mikrofonowych z telefonów) - aktualnie wszystko mam na Linuxie, ale postawie sobie jakiegoś Windowsa i sprawdzę, czy na czystym systemie wszystko działa.
Ja zawsze instalowałem ten program z tego źródła.
Inne aplikacje działają prawidłowo przez VB cable i widzą wiele innych kanałów. W decoderze od początku ten błąd wyskakiwał nawet gdy chciałem aby użył mikrofonu systemowego w ramach testu. Początkowo olałem problem bo myślałem że nie będzie miał on dla mnie znaczenia jak zacznę działać przez wirtualny kabel.
Najpierw spróbuję za pomocą wirtualnego kabla z “innej stajni”.
Jak nie pomoże to pousuwam wszystko i przejdę całą procedurę instalacji od nowa zaczynając od wirtualnego kabla.
Siadam i działam, dam znać.
Wirtualny kabel od innego dostawcy widzi ale reaguje tym samym błędem… Wirtualny kabel na innych apkach również działa prawidłowo. Nawet wbudowany mikrofon działa jak się na niego przełączę ale program na wszystko reaguje tym samym błędem. Ostateczna decyzja. Powtarzam wszystko na innym - dużo starszym laptopie. Chodź nie taki był plan.
Okej dobrze by było wyizolować przyczynę. Zainstalowałem dekoder na świeżym Windowsie 10 razem z wirtualnym kablem i wszystko zadziałało bez kombinacji:
Natomiast potem zamknąłem dekoder, wszedłem w ustawienia prywatności mikrofonu:
i wyłączyłem dostęp do mikrofonu dla wszystkich aplikacji:
Następnie uruchomiłem dekoder i dostałem:
Dokładnie ten sam błąd, który ustąpił po cofnięciu tej zmiany i restarcie dekodera.
Na pewno trzeba te dwie rzeczy włączyć:
Oprócz tego warto przejrzeć inne opcje systemowe, które mogą blokować dekoderowi dostęp do nagrywania dźwięku. Należy szukać ustawień powiązanych z mikrofonem.
Mogą być też ukryte ograniczenia wynikające ze zmian w rejestrze lub zasad GPO zmienionych za pośrednictwem gpedit.msc
. Jeśli komputer należy do domeny Active Directory, administrator domeny może centralnie zarządzać tymi urządzeniami.
Panie Bartku ! Serdecznie dziękuję ! Kompletnie nie szukałem w tym kierunku. Nie spodziewałem się że są jakieś uprawnienia dot. mikrofonu a już tym bardziej nie spodziewałem się że mają wpływ na detekcję dźwięku przez jakiekolwiek inne źródło niż mikrofon - w tym przypadku ustawienie dotyczące mikrofonu blokowało dostęp do wszelkich źródeł. BARDZO DZIĘKUJĘ bo nie ma opcji abym w tym kierunku zaczął szukać.
Pozdrawiam serdecznie i sądzę że ten wątek pomoże komuś w przyszłości.
Kłaniam się nisko i… idę działać dalej