Cześć wszystkim. Nie wiem czy temat się już pojawiał wcześniej ale po zmianie PC, a właściwie mini PC na Fire Bat Alder Lake 150N pojawił się problem z nasłuchiwaniem sygnału z karty dźwiękowej. Nadmienię że zello normalnie słyszy i przekazuje sygnał. Dekoder natomiast po jakimś czasie zasypia a spektrogram i wskaźnik poziomu sygnału staje w miejscu. Co może być przyczyną?
Cześć, jak w systemie to wygląda, ustawienia audio pokazują sygnał?
Proszę spróbować z wyłączeniem wszelkiego oszczędzania energii, może system usypia kartę audio.
Czy problem występuje na zewnętrznej karcie? tzn przejściowce USB. Na razie nikt mi takiego problemu nie zgłosił, więc może to być specyficzne dla tego sprzętu.
Wszystkie opcje oszczędzania energii są ustawione na tryb wysokiej wydajności. W systemie dźwięk dochodzi i jest słyszalny. Tak jak nadmieniłem wcześniej Zello też słyszy i przekazuje dźwięk podczas gdy dekoder “śpi “. By ponownie nasluchiwał muszę zatrzymać i uruchomić dekodowanie. Jest to karta wewnętrzna(wbudowana). Spróbuję z kartą na USB.
Trzeba znaleźć przyczynę. Procedura polega na serii podmian w konfiguracji, aż do uzyskania pewności, że problem zniknął.
Dwie rzeczy, które przychodzą mi do głowy:
- karta audio
- na starym komputerze była inna karta, która nie powodowała problemu
- ustawienia systemu
- inne programy (sugestia od @Sigan) - antywirusowe, kontrolujące dostęp do mikrofonu i inne, które mają wpływ na dźwięk
W pierwszym kroku sprawdziłbym inną kartę. Można pożyczyć lub kupić za 30-70 zł - dodatkowa karta przyda się do nasłuchu innego odbiornika. Jeśli problem nie wystąpi na innej karcie to winna jest karta i wtedy postaram się załatwić problematyczną kartę dla siebie w celu próby powtórzenia problemu.
W drugim kroku (jeśli na innej karcie nadal jest problem), to już po prostu polecam zainstalować system od nowa na drugim dysku i puścić sam program, stopniowo dogrywać rzeczy z poprzedniego dysku i patrzeć, który element psuje konfigurację.
Proszę informować o postępach.
Ja pracuje na kartach UGREEN US205 i Unitek Y-247A.
Jak narazie bez problemów, a mam ich podłączone ze 7 więc polecam.
Ja używam kilku Aptel AK103E
Dziś rano ustawiłem kartę wewnętrzną dla dekodera i ku mojemu zdziwieniu działa bez zawieszania się. Nie zmieniałem nic w ustawieniach itp. Nie mam sensownego wytłumaczenia na to. Komputer dekoder… nic nie było restartowane. Wszystko włączone cały czas 24/7. Czarna magia ![]()