Baza danych użytkowników SELEKT ALARM

Chciałem zaproponować utworzenie bazy zawierającej użytkowników aplikacji selekt alarm dając możliwość kontaktu użytkowników między sobą w celu ewentualnych wymian dostępnych kanałów.

1 polubienie

Moze lepiej byloby zrobic baze ogolna dla wszystkich. U mnie na Śląsku dekodowanie dziala różnie… niektore selekty czyta inaczej niz wczesniej… Niewiem od czego to zależy nie zman sie.

Wydaje mi się ze takie rozwiązanie nie przejdzie z kilku powodów:
Większości użytkowników dekodera nie chce się dzielić swoimi kanałami SA z wielu względów.
A pozatym takie kanały szybko by się rozeszły i spadłaby liczba użytkowników samego dekodera, bo po co wykupywać licencję skoro kanały SA są niemal ogólnie dostępne.
Sam się przekonałem o tym, że jedna osoba potrafi tak roznieść info o kanale SA, że sama komenda wojewódzka się zainteresowała tematem i to w negatywnym tego słowa znaczeniu.

To już lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie Jednego Ogólnopolskiego Serwera Discord. Tylko dla użytkowników licencji discord. Trudniej byłoby się tam dostać i udostępniać z niego dane.

Tylko pytanie, czy jest to potrzebne skoro zapowiedziana jest funkcja Bazy Danych Nazw Jednostek OSP.

1 polubienie

To może już po prostu zaimplementować coś takiego, że będzie można ustawić kanał SelektAlarm jako publiczny z jednoczesnym wskazaniem rejonu no i każdy zainteresowany będzie mógł dołączyć bez spamowania na forum (też nawiązując do tego wpisu Krzyśka: Blokada dostępu do Forum - #3 przez Krzysiek_Wodzien)

W apce opcja wyszukiwania kanału wg powiatu wskazanego przez operatora danego dekodera/kanału – tylko nie wiem jak wyglądają kwestie legalności takiego rozwiązania.

Technicznie nie ma przeszkód w implementacji rozwiązań takich jak publiczne kanały czy wspólna baza nazw, tylko niuanse prawne powodują pewien zastój. Celem projektu jest oczywiście stworzenie skutecznego systemu alarmowego, który będzie przydatny dla Strażaków. Natomiast nikt nie będzie ryzykować problemów natury prawnej.

Jeśli SelektAlarm przestanie na siebie zarabiać, to będzie on dodatkowo płatny, nawet jakieś groszowe kwoty poprawią sytuację. Na razie nie ma takiej konieczności.

Z mojej strony jeżeli SA będzie udostępniać innym użytkownikom dane z mojego urządzenia to będę zmuszony przestać tego używać, pamietajmy, że działamy nie do końca w granicach prawa, nie chciałbym aby każdy Kowalski po zainstalowaniu apki miał dostęp do tego co tu tworzymy. Jak ktoś udostępnia “na pałę” swoje odebrane selekty, to robi to na własną odpowiedzialność.

SelektAlarm wymaga znajomości numeru kanału i hasła do odbierania powiadomień. Proponowana możliwość utworzenia publicznego kanału nie oznacza, że nagle wszystkie kanały będą publiczne albo że nie będzie można utworzyć kanału na hasło. Kanały na hasło istnieją od samego początku, sprawdzają się i zostaną.

Co do udostępniania danych, to w tym miejscu muszę dodać, iż powiadomienia są przekazywane do firmy Google w celu przesłania ich na urządzenia końcowe za pośrednictwem FCM. Dodatkowo, jeśli ktoś doda kanał SA do rozmowy na Telegramie, to oczywiście treść powiadomień będzie przekazywana do firmy Telegram Messenger Inc. również w celu wyświetlenia w aplikacji.

Podsumowując, aby odbierać powiadomienia z SelektAlarm trzeba mieć hasło lub być dodanym do rozmowy na Telegramie, gdzie ktoś dodał kanał SelektAlarm (oczywiście by to zrobić musiał znać hasło kanału SA).

1 polubienie